Sterke oogst voor WWS bij de augustusdraai!

Augustus wordt van oudsher de ‘Oogstmaand’ genoemd. Wanneer we een kritische blik werpen op de laatste indexen en de resultaten van de WWS-stieren bekijken, valt dit wel letterlijk te nemen. Het was al aangekondigd in april 2019 dat er een sterke groep stieren hun neus aan het venster ging steken en dit kan nu enkel nog maar bevestigd worden.

Helix liet in april al van zich spreken door te belanden op plaats 14 in de TPI-ranking. Vandaag staat hij fier aan de leiding op nr 1 TPI met 2811 punten alsook op nr 1 Interbull NVI. Met een aanzienlijke stijging voor ponden melk en vooral ook ponden vet (133) wordt Helix een rasechte productiestier. Deze productie-aanleg komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Zowel vader Silver als moedersvader Supersire zijn producten van het fokbedrijf Seagull-bay en stammen af van Shauna, de befaamde Planet-dochter. De moeder van Helix is Cookiecutter Supersire Hass die nagenoeg in één lijst 20 000 kg melk met 4% vet heeft geproduceerd. Verder in de pedigree vinden we de gekende Man-O-Man-dochter en stammoeder Cookiecutter Mom Halo. We zien ondertussen ook Helix-dochters aan de melk in de lage landen en de gelijkenis met moedersvader Supersire is groot. Functionele, melktypische dieren die op een gemakkelijke manier melk geven, dat is kort samengevat zijn vererving. Belangrijk te vermelden voor een nummer 1 stier: zijn status qua beschikbaarheid is vlot en dit in tegenstelling tot eerdere voorgangers.

B-S-D Helix Calybe 7322

Ook nr 2 en nr 4 TPI behoren tot de WWS-stal. Duke als melkkanon op nr 2 met bijna 3000 ponden melk en 935 NM$. Zijn dochters kunnen ondertussen ook menig veehouder in Nederland en België bekoren met hun dagelijkse kg vet- en eiwitproductie. Reikhalzend keken we uit naar de prestaties van de veel benutte stiervader Frazzled die met bijkomende dochters nagenoeg zijn genomic-niveau evenaart. Met 1159 DWP$ en 970 NM$ zijn de dochters van Frazzled super gezond en economische koeien. Intern wordt hij weleens de nieuwe ‘Oman’ genoemd. De dochters zijn middelgroot, functioneel en blijven prima in conditie. Het zijn balansrijke dieren met vaste uiers en krachtige benen en zijn uitermate geschikt om te functioneren in grotere koppels.

Frazzled dochters

Donatello-zoon Accelrenown is ook met verve geslaagd in zijn fokstierexamen en strandt op plaats 14 in de top 100 TPI. Hij treedt daarmee in het voetspoor van zijn vader en laat op alle fronten een stijging zien t.o.v. zijn genomic-index. Bij het gebruik van deze stier vragen we aandacht voor de wat rechtere beenstand en de iets kortere speenlengte. Nog fokstieren die onze rijkelijke oogst komen vervoegen, zijn : Henley, King Royal en Laidlaw. Van deze 3 stieren zien we prachtige pinken in de jongveestallen hier bij ons. Zij versterken het fokstieraanbod aanzienlijk in de breedte en zorgen voor tevreden klanten. Verder blijven gevestigde waarden als Millington en Phantom stevig op hun plaats in de top 20 TPI.

Nieuwe genomic-stieren die in de catalogus komen, zijn : Tropic, Highlite, Forte, Chilton, Barclay en Huey, waarvan Tropic, Huey en Chilton al eerder beschikbaar waren. Tropic komt spijtig genoeg nu enkel conventioneel te koop. Chilton heeft met vader Robson een iets andere afstamming en stijgt door, vooral in Duitsland, daar landt hij op plaats 2 van de RZG-ranking. De stier Highlite combineert een mooie TPI-score van 2793 met een aAa-code 516. Forte is een hoge Helix-zoon met 2833 TPI , 1121 DWP$ en evenals zijn vader hoog in vetgehalte en ponden vet. Het is verder een superbevruchter met 2,9 SCR, zeer laag celgetal met 2,64 SCS en hoge dochtervruchtbaarheid met 1,4 DPR. De stier Barclay komt ook net boven de 2800 TPI, scoort 960 NM$ en 1001 DWP$. Zijn pedigree is net een beetje anders, nl Bubba x Rubicon x Super.

Krachtmeting
Drie maal per jaar, na iedere indexatie, wordt duidelijk hoe het stierenpakket van een bepaalde KI het gedaan heeft. Het is voor iedere KI-gebruiker een graadmeter om KI’s onderling te vergelijken. WWS strijdt al bijna 50 jaar mee aan de top en onderscheidt zich door zijn breed, gevarieerd aanbod en de dominante aanwezigheid in de officiële toplijsten. Zoals reeds eerder aangegeven was de augustusdraai zeer succesvol voor WWS en dat uit zich ten volle in de top-rankings wereldwijd:

 

  • 39 WWS-stieren in de top 100 TPI

  • 31 WWS-stieren in de top 100 NM$

  • 56 WWS-stieren in de top 100 DWP$

  • 40 WWS-stieren in de top 100 GTPI

  • 110 WWS-stieren boven 1000 DWP$

27/08/19