Nieuwe fokstieren maken de genomics fokwaarden waar!

De april fokwaardendraai zorgt weer voor een mooie doorstroming van genomics stieren die nu fokstier zijn geworden.

Uit de bekende P lijn van Siemers Holsteins hadden we al de dochtergeteste Parfect, halfbroer Parsly heeft nu ook inmiddels 193 melkgevende dochters. Deze complete stier beschikt over een royale melkvererving met maar liefst 1797 ponden melk. Behalve de productie zijn ook de gezondheidskenmerken en levensduur op een hoog niveau. De cijfers laten zien dat de Parsly nakomelingen dan ook veel melk kunnen geven en daarbij ook nog eens lang blijven lopen. Al dit verwachte levensrendement vind je dan ook terug in zijn hoge DWP$ waarde.

Remedy is de volgende Renegade zoon met een dochtergeteste fokwaarde. Remedy was als jonge stier al zeer populair om zijn productie en mooi exterieurcijfers. Zijn eerste dochters maken zijn verwachtingswaarde helemaal waar. Met 999 ponden melk en daarbij hoge gehalten, 0.08% eiwit en 0.16% vet, is het een zekere keus voor een mooie productie. Voeg daarbij 2.04 PTAT, 2.00 uier en 1.21 benen, wat Remedy ook voor de iets meer exterieur gefocuste veehouder een goede stier maakt.

Voor de aAa gebruikers hebben we met Truxton een 561 stier met daarbij een fatsoenlijke melkvererving. Truxton beschikt namelijk over 1210 ponden melk en positieve gehalten. Daarbij zal hij zeer goede uiers vererven. De afstamming is met Tahiti x Bandares voor de meeste veehouders ook net even wat anders.

Nieuw word Crusher toegevoegd aan ons aanbod. Deze stier had tijdens de decemberdraai nog te weinig dochters om aanspraak te maken op een plek in de catalogus. Enthousiasme en vertrouwen in deze stier van veel collegaโ€™s heeft er voor gezorgd dat al veel veehouders sinds december kennis hebben gemaakt met deze stier. Crusher beschikt met 1118 DWP$ en 3036 TPI over zeer hoge indexen. Voor veehouders die voor gehalten kiezen met een plus melk is hij de juiste aanvulling op de inseminatielijst. Met 0.14% eiwit en 0.38% vet en 612 melk is het een stier die ook nog eens veel kilogrammen vet en eiwit zal produceren.

Met High Demand voegen we nog een nieuwe fokstier toe. Deze Riveting zoon beschikt met 843 ponden melk en goede gehalten over een mooie productie. High Demand blinkt daarbij uit een vruchtbaarheid met 1.4 DPR en 1.1 CCR. Ook is zijn uiergezonheid zeer goed. Daarbij heeft hij ook nog eens een lineair profiel wat veel veehouders zullen waarderen.

Bij roodbont promoveren er twee stieren van onze jonge stieren naar de fokstieren. Van  Rompen-Red zagen we afgelopen najaar al de eerste melkgevende dochters. Zijn cijfers bewijzen wat we toen al zagen. Melkrijke dieren met een prima exterieur. Met 1465 ponden melk en prima gezondheidseigenschappen is Rompen-Red dan ook een mooie toevoeging voor ons roodbonte aanbod. Kleine opmerking zijn de gehalten, hier dient hij voor beschermd te worden.

Net als Rompen-Red geeft ook Rainy-Red dochters die geschikt zijn voor robotbedrijven. Daarbij heeft Rainy-Red ook een mooie melkplas met positieve gehalten. De dochters zullen groter dan gemiddeld zijn met prima benen. Ook qua gezondheidseigenschappen bied Rainy-Red genoeg.

Bij de jonge stieren hebben we met Exclusive-Red de volgende Trent-Way stier. Deze stier komt uit een 87 punten Parfect moeder en is daarmee voor roodbont een extra aanvulling qua bloedvoering. Met 2940 TPI is het ook een van de hogere beschikbare roodbonte stieren. Exclusive-Red geeft de productie wat veel veehouders waarderen. Ook op het gebied van exterieur, 2.07 PTAT, is het een mooie toevoeging. De dochters zullen ook heel vruchtbaar zijn.

Frysky zal ons hoogst beschikbare TPI stier zijn met 3195. Deze allround stier combineert een mooie melkplas met hoge gehalten. Met een zeer laag celgetal en een mooie score voor mastitis zullen de nakomelingen van Frysky een hoop ergernis in de stal besparen. Door zijn 2.25 PTAT zit ook het exterieur wel goed.

Met Reaper krijgen we een stier in de catalogus die op vele indexen zeer hoog scoort. Met 1097 DWP$, 3142 TPI en 1186 HHP$ behoort Reaper tot de absolute top in de wereld. Deze stier beschikt over 1452 ponden melk en 187 ponden vet en eiwit. Hij zal sterke koeien fokken die daarbij beschikken over prima gezondheidseigenschappen.

De stier Comrie werd al enkele maanden buiten de catalogus om verkocht maar heeft deze indexdraai ook zijn plek hierin verdiend. Deze melkrijke stier beschikt over een zeer goed exterieur. Met 2.49 PTAT is het voor de exterieur liefhebbers een toevoeging om zo ook wat melkdrang in de veestapel te fokken. Comrie beschikt namelijk over 1424 pond melk met daarbij  0.08% eiwit en 0.18% vet.

PBJ probeert de erfenis van zijn vader op te vangen. Vader Gameday verhoogde zijn dochtergeteste fokwaarde maar liefst naar 3163 TPI en 1076 DWP$ met 1602 melkgevende dochters. Helaas is Gameday niet meer in leven. Zoon PBJ lijkt in vele opzichten op zijn vader. Ook hoge indexen en een mooie productie met veel ponden vet en eiwit. Hij scoort zelfs 208 ponden vet en eiwit. Daarbij blinkt PBJ uit in gezondheid en is het ook nog eens een zeer goede bevruchter met 3.2 SCR.

Met Blakely hebben we een tweede Gameday zoon. Blakely blinkt uit in uiergezondheid. Hij scoort met 2.62 SCS zeer laag voor celgetal. Ook op de z_Mast index scoort hij met 103 zeer netjes. Daarbij heeft hij 2.90 PTAT en zal hij dus ook voor mooie koeien zorgen. Daarbij heeft hij een zeer hoge gehaltevererving en zal hij door zijn bloedvoering een zeer interessante optie zijn voor veel veehouders.

We voegen met Parceive een stier toe die zeer compleet is. Hoge indexen, mooie productie, goed exterieur en uitstekende gezondheidskenmerken. Parceive scoort zeer goed op dochtervruchtbaarheid(1.1), mastitis(106) en kreupelheid(104). Met 853 pond melk en hoge gehalten is het een prima productie stier. Daarbij ook nog eens 1.88 PTAT met hoge scores voor uier en benen maakt Parceive een stier voor vele fokdoelen.

Simon verdiend ook zeker een plek in ons aanbod. Deze stier met 3111 TPI en 1145 DWP$ geeft wat kleinere koeien die robotgeschikt zullen zijn. Simon blinkt uit in de koe wellness kenmerken. Op al deze kenmerken scoort hij 100 of hoger. Met een prima productie en goede vruchtbaarheid is dit voor een groot aantal veehouders een prima keus. Daarbij heeft hij ook een wat alternatieve aAa code met 546.

Met Rodney voegen we met als afstamming Hayk x Top Dog even wat ander bloed toe. Hij scoort met 1365 HHP$ zeer hoog op deze index. Maar ook zijn DWP$ is met 1231 zeer hoog. Als uitblinker in celgetal met 2.49 SCS zal hij zorgen voor zeer gezonde uiers. Ook een royale melkproductie en zeer hoge gehalten, 0.12% eiwit en 0.25% vet maken hem daarbij ook zeer interessant.

Buiten onze catalogus om zullen we ook nog een aantal stieren importeren. De beschikbaarheid van deze stieren zal iets beperkt zijn maar ze zijn zeker het noemen waard. Eskil is een vroege Esquire zoon die op vele indexen goed scoort. Zijn hoge melkproductie gecombineerd met een zeer sterk exterieur maken hem heel breed inzetbaar.

Hader is een stier die uit de lijn van stamkoe S-S-I Doc Have Not 8784. Met als afstamming Hayk x Parfect x Doc verwacht je een complete stier. Hader zijn cijfers laten ook zien dat het een complete stier is. Prima exterieur en ook aan de productie kant zit het goed. Met iets langere spenen zal hij ook op robotbedrijven goed passen.

Voor roodbont hebben we met Zafar-P-Red ook een extra hoornloze optie. Deze McDonald-P-Red zoon beschikt over een mooi lineair profiel en zal ten opzichte van zijn vader meer melk toevoegen.

Voor meer informatie en vragen neem gerust contact op met een van onze fokkerijspecialisten.

Meer nieuws