Uur van de waarheid voor de eerste Renegade zonen.

De fokwaardedraai van april 2023 was de draai waarin iedereen uitkeek naar de eerste dochtergeteste cijfers van Renegade zonen.

Parfect

De hoogstgeplaatste Renegade zoon is de oud NxGEN stier Parfect die debuteert op plaats 3 in de top 100 TPI met 3066 GTPI. Op basis van de eerste 74 dochters is dit een stijging van 49 punten TPI. Parfect combineert een mooie productie, 1030 ponden melk met 93 ponden vet en 58 ponden eiwit, met een mooie exterieur score van 2.71 PTAT.

Ahead

De volgende Renegade zoon vinden we ook in de top 10 TPI namelijk, Ahead. Een stier die zijn voorspelde genomische niveau vasthoudt. Deze Renegade uit een Myles blinkt uit in zijn gehalten en vruchtbaarheid. Hij scoort 0.12% eiwit en 0.30% vet met 1.8 dochtervruchtbaarheid. Ze zullen tevens beschikken over functioneel exterieur.

Conway

Ook in de top vinden we Conway terug. Hij vertoont veel gelijkenissen met Ahead qua profiel. Hij heeft een vergelijkbare productie met 475 pond melk, 0.12% eiwit en 0.28% vet. Ook scoort hij positief voor DPR. Op basis van 138 dochters scoort hij 871 DWP$. Qua exterieur zit hij net wat hoger met 1.80 PTAT waarbij de score voor de benen met 1.51 opvalt.

SandyValleyTencel-ET

Last but not least van de Renegade zonen die we u onder de aandacht willen brengen is Taos. Waarbij de December draai net te vroeg kwam, heeft hij nu met 122 voldoende dochters aan de melk om zich dochtergetest te noemen. Deze Renegade zoon uit een Jedi blinkt evenals zijn vader uit in de gehalten en combineert dit ook met een mooie plas melk. Hij scoort 1060 ponden melk met 54 ponden eiwit en 67 ponden vet. Wat verder opvalt aan Taos is zijn uitmuntende score voor dochtervruchtbaarheid met 2.4 DPR. Ook vererft hij aanzienlijk wat langere spenen wat voor robot bedrijven zeker een uitkomst is.

Mr T-Spruce Frazz Lionel-ET

Behoudens al het Renegade nieuws vinden we ook Lionel inmiddels vertrouwd terug in de top TPI. Deze stier is tevens een van de hoogste DWP$ stieren van het ras met 1325 DWP$. Lionel zal een garantie zijn voor veel melk met 3588 pond op basis van bijna 4000 dochters! Ook zien we Tahiti en Barclay terug in de top 10. Tahiti, net als Lionel een Frazzled zoon, is ook een echte melkstier waarbij hij dit combineert met positieve gehalten. Barclay die we op plek 10 vinden blijft qua niveau met 1058 dochters gestaag doorstijgen. Hij laat een lichte stijging in exterieur zien met behoud van zijn productie. Wat met 1460 ponden melk, 116 ponden vet en 58 ponden eiwit keurig is.

Sandy-Valley Esquire-ET

Bij de jonge stieren is door het doorschuiven van de Renegade zonen weer plek voor wat andere stieren. Onder andere de veel gevraagde Taos zoon Esquire zal nieuw toe worden gevoegd aan ons aanbod. Deze stier kenmerkt zich door een hoge productie met 1826 ponden melk en met 1006 DWP$ toont hij ook veelzijdig te zijn. Met positieve scores voor mastitis, kreupelheid en vruchtbaarheid zorg je met Esquire voor gezonde koeien die veel melk geven.

Ook nieuw in het aanbod is de stier High Oohm. Deze stier met net even een wat andere bloedvoering combineert een mooie productie met functioneel exterieur. Wat resulteert in 3054 GTPI en 1088 DWP%. Met 2.2 SCR is het ook nog eens een goede bevruchter.

Penn-England Chew-P-ET

Ook zien we dat de vraag naar hoornloze stieren gestaag blijft groeien. Hierdoor hebben we de al wat langer beschikbare stier Chew-P doorgeschoven naar de catalogus. Deze Extra-P uit een Luster-P zoon beschikt over A2A2 en BB. Hij scoort 1048 ponden melk met hoge gehalten. Ook heeft hij een positieve score voor dochtervruchtbaarheid met 0.9DPR. Hij pakt tevens het exterieur mee met 2.20 PTAT.

MGGD AprilDay Aikman Fendant

Voor de roodbont liefhebbers willen we graag toevoegingen doen met Tracker-Red en Havefun-Red. Tracker-Red scoort met 2806 GTPI hoog voor roodbont. Hij kenmerkt zich als een stier zonder fouten. Een nette productie met hoge gehalten (0.06% eiwit en 0.19% vet), functioneel exterieur en prima gezondheidseigenschappen. Hij heeft onder andere met 2.79 celgetal en 102 mastitis een goede uiergezondheid. Havefun-Red is een vroeg beschikbare Ranger-Red zoon. Met 2894 GTPI scoort hij hoger dan zijn vader. Met 1085 ponden melk beschikt hij over voldoende melk. Hij heeft tevens 1.55 PTAT met robotgeschikte uiers. Ook valt hierbij zijn positieve score voor dochtervruchtbaarheid op met 0.7 DPR.

Voor de exterieurliefhebbers willen we graag de stier Hulu-RC introduceren. Deze roodfactor Wolfgang P zoon combineert top exterieur, 3.99 PTAT, met prima functionele eigenschappen. Wat opvalt aan zijn exterieur is zijn hoge score voor uier met 3.26 waarbij hij uitblinkt in achteruierhoogte en breedte. Hij scoort voor breedte 5.07 en hoogte 4.83 en is daarmee een van de hoogste stieren voor deze kenmerken in het ras. Daarbij heeft hij een nette productie met 960 ponden melk en positieve gehalten.

Bij onze Jersey stieren verbreden we ons aanbod met 2 hoornloze stieren, namelijk Seismic-PP en Dabo-P. De homozygote hoornloze Seismic-PP beschikt met 1020 over een torenhoge DWP$. Hij combineert een kleine plus in de melk met hoge gehalten. Daarbij blinkt hij uit in uiergezondheid met 110 voor mastitis en 2.81 celgetal. Ook vererft hij zeer goede uiers met 21.90. Dabo-P is een Listowel-P uit een Disco die net als Seismic-PP ook hoog scoort voor DWP$. Hij beschikt over net even wat meer melk maar nog steeds met positieve gehalten. Hij scoort positief voor dochtervruchtbaarheid en ook zeer goed voor mastitis met 107. Daarbij zullen de Dabo-P dochters iets kleiner zijn dan gemiddeld.

Meer nieuws