Ode aan Bookem …

Nu de allerlaatste rieten van Bookem verkocht zijn, is het moment aangebroken om nog eens stil te staan bij de fenomenale ‘fokkracht’ van deze stier. Voor onze organisatie WWS B-NL was Bookem jarenlang het uithangbord. Hij stond geruime tijd nummer 1 NVI en dat bevorderde uiteraard zijn populariteit. Bookem verdient met verve een plaats in de eregalerij van eervolle impactstieren binnen het Holsteinras. Een tiental jaar terug kwamen we erop uit dat veel pedigrees verzadigd waren van Oman-bloed. Vandaag stellen we vast dat Bookem meer en meer opduikt in de afstammingen van zowel stieren als koeien en zijn invloed op termijn nog weleens groter kan worden dan die van Oman.

Bookem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bookem, de alleskunner!
M.a.w. deze stier kan zowel langs vrouwelijke als mannelijke lijn zijn stempel drukken. Hij heeft zonen die topproducties vererven, zoals o.a. Emulate en zonen die topexterieur vererven zoals Mccutchen en ook die mooie gehalten en fitness doorgeven zoals Rookie, Bob en Morgan. Vooral de combinatie Supersire x Bookem blijkt een ‘golden cross’ te zijn. Hoge betrouwbaarheidstieren zoals Yale, Marty en Belair zijn hier voorbeelden van. SSI Supersire Miri, de voormalige nr 1 GTPI-koe, stamt ook voort uit deze paring. Zij is de moeder van talrijke impactstieren zoals o.a. Jedi en Miller-P.

Twee voorbeelden van vrouwelijke nakomelingen in Nederland en België illustreren eveneens zijn veelzijdigheid. Texla Martha 284 van de familie Rutten uit Texel die fier op de cover van de laatste Melkkracht prijkt, laat zien dat Bookem keuringswaardige dieren kan fokken. Haar exterieurscore van punten voor algemeen voorkomen onderschrijft deze stelling.

Martha 284 VG-85 met VG-87 uier. Productie: 11.778kg melk met 4.38%vet en 3.58% eiwit 114 LW.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Topmelker Jos Dobbels in Kortemark melkt 4 Bookem-dochters waaronder één die luistert naar de naam Kifunivis. Zij heeft heeft het gepresteerd om in haar tweede lactatie, vorige maand bij de MPR een dapproductie te noteren van niet minder dan 86,8 kg melk, na 66 lactatiedagen!! Nooit eerder werd op dit bedrijf een dergelijke productie gehaald, wetende dat de gemiddelde dagproductie 42,8 kg bedraagt bij 2 keer melken. Volgens Jos is Bookem een onderschatte stier en heeft hij spijt dat hij niet meer dochters melkt.

Kifunivis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De-Su product
Na Observer was Bookem een vroege Planet-zoon uit een Ramos-moeder. Een doordachte complementaire paring gemaakt door topfokker Darin Meyer van De-Su Holsteins uit Iowa. Moeder Clear-echo Ramo 1199 leende zich perfect om te combineren met Planet en zodoende groeide Bookem uit tot zijn meest invloedrijke zoon. Ook Darin Meyer zelf is overtuigd dat Bookem tot op heden de beste De-Su stier geweest is. Rechtstreeks heeft hij op Amerikaanse bodem minder zonen nagelaten dan op het Europese continent. Vooral in Nederland en Duitsland is de  impact overweldigend.

Doorzetters
Bookem-dochters zijn echte doorzetters en laten zich niet zomaar uit de weg duwen. Het zijn harde werkers die geld in het laatje van de veehouder brengen. Dit is de korte samenvatting van de reactie van talrijke tevreden Bookem-gebruikers. Dit wordt nogmaals ondersteund door de cijfers in tabel 1. Met méér dan 30 000 dochters in zijn productie-index behaalt de in 2009 geboren Bookem nog 2251 TPI; 1,33 PTAT en 621 DWP$. Op basis van de huidige scores van de onderliggende gezondheidskenmerken blijkt deze stier zijn tijd ver vooruit te zijn geweest.

Tabel 1.

 

26/09/19