WWS toont levende DWP$ tijdlijn tijdens RMV Hardenberg!

Kom volgende week tijdens RMV Hardenberg (29, 30 en 31 oktober) bij WWS op de stand de vertaling van het DWP$ getal naar de praktijk bewonderen! Wij zullen namelijk tijdens deze editie van RMV Hardenberg een viertal dieren tonen van verschillende leeftijden en van verschillende hoog scorende DWP$ stieren, in de vorm van een levende tijdlijn en de ‘haal eruit wat erin zit’ actie. Want je haalt niet alleen letterlijk wat uit een rietje in de vorm van sperma, maar je kunt er ook figuurlijk meer uithalen met het oog op gezonde, vruchtbare en hoog productieve dieren. De getoonde dieren zullen variëren in de leeftijd van acht maanden tot en met een vijfdekalfs koe.

Aanleiding hiervoor is om (melk)veehouders bewust(er) te maken van wat genetica doet en wat genetische vooruitgang is. De DWP$ (Dairy Wellness Profit Index) is daarvoor een mooi middel, omdat het een onafhankelijke en betrouwbare totaalindex is voor zowel productie, gezondheid, exterieur en vruchtbaarheid. De DWP$ index is ontwikkeld door Zoetis en is berekend op basis van bijna 20 miljoen waarnemingen wat betreft de gezondheid en vruchtbaarheid van melkvee. De data voor het tot stand komen van deze index is verzameld uit onafhankelijke databases met afstammingen, genomics, productie en gezondheid.

De dieren die getoond zullen worden zijn nakomelingen van de stieren; Epic, Reflector, Helix en Frazzled.

Epic
Epic is een echte ‘farmers satisfaction’ bull. Overal ter wereld laat hij zeer goede resultaten zien. Met bijna 30.000 dochters in zijn fokwaarde is hij zijn hele loopbaan als genomic en later als fokstier mateloos populair geweest. Hij komt uit de zeer bekende Lead Mae familie. De met EX-94 punten opgenomen witte stier fokt robuuste, hoog producerende koeien die hun conditie gaan de weg de lactatie goed vasthouden. De Superstition zoon kent geen fouten in zijn onderbalk én gezondheidskenmerken.

Reflector
Mogul zoon Reflector is één van de populairste stieren binnen WWS B-NL. Een hoge melkproductie met positief eiwit % maken hem zeer gewild bij de Nederlandse en Belgische veehouders. De oudste dochters (waarvan er één in Hardenberg wordt getoond) zijn inmiddels in de 2e lactatie. Reflector heeft een prachtige foutloze onderbalk waarbij met name zijn wijdere en langere speenplaatsing in de smaak vallen bij boeren die automatisch melken. Zijn DWP$ fokwaarde kent weinig negatieve uitschieters en is met $699 zeer goed te noemen.

Helix
Tijdens de afgelopen augustus indexdraai wist OAT Helix wellicht voor sommigen verrassend de koppositie te pakken in het TPI klassement De Silver-zoon staat als enige boven de grens van 2800 TPI en stamt via Supersire uit de bekende stiermoeder Cookiecutter MOM Halo. Helix fokt veel melk met hoge gehalten is pinkenstier en heeft een zeer hoge DWP$ fokwaarde van maar liefst $960.

Frazzled
Deze gezondheidsspecialist bij uitstek laat momenteel de meeste geregistreerde kalveren zien in USA. En dat is niet vreemd. Veehouders over de hele wereld zoeken naar stieren met; die gemiddelde hoogtemaat, beste uiers, hoge producties en zeer gunstige DWP$ fokwaarden. Melarry Josuper Frazzeld geeft dit allemaal. Met maar liefst $1159 DWP is hij de hoogte fokstier voor deze ‘nieuwe’ totaalindex. Frazzled nakomelingen worden nu geboren en de veehouders zijn razend enthousiast over de mooie kalveren.

Onze stand is te vinden in hal 7 bij Kijk op de Koe (standnr. 710).

Graag tot dan!

22/10/19