WWS ook sterk in roodbont!

Het gezegde ‘Men oogst wat men zaait’, geldt méér dan ook in de fokkerijwereld. Een progressief en doeltreffend fokprogramma staat garant voor succes. En … uw succes is onze passie … WWS staat al decennialang bekend als een betrouwbare partner op gebied van genetica. Binnen het melkvee gaat de aandacht overwegend naar zwartbont, maar ook roodbont volgt in de ‘race’ om de beste stieren in huis te halen. Roodbont is kwantitatief in de minderheid, maar kan zich vandaag kwalitatief meten met de zwarte stieren. Zowel bij de fok-als bij de genomic-stieren zijn er enkele ‘eye-catchers’ van hoogstaand niveau. Met Rager en Pat hebben we 2 voltreffers in het aanbod bij de geteste Red-stieren. Rager bevestigt perfect het resultaat dat we van hem hadden verwacht op basis van zijn genomics, nl. correct gebouwde frames, ondersteunt door beste droge benen die iets krommer neigen dan gemiddeld en geweldige uiers. Behalve zijn iets krappere melksnelheid heeft deze stier geen tekorten en gaat hij door het leven als een ‘allrounder’. Dit wordt dan ook opgemerkt door veel zwartbontfokkers, waardoor deze stier massaal zwarte koeien als partner heeft gekregen. Met gevolg dat Rager vanaf dag 1 als fokstier op wachtlijst staat. Een extra pluspunt is zijn aparte bloedvoering waardoor hij nog meer kansen krijgt. Binnen WWS-internationaal is Rager-Red al 2 jaar op rij de meest verkochte stier. Gelukkig produceert hij veelvuldig en zeer vruchtbaar sperma.

River Dale Rager Trudy (v. Rager-Red)

 

Pat-red is een stier die binnen ons aanbod meer aandacht verdient. Keer na keer, index na index klimmen de fokwaarden van deze stier opwaarts. Met een dergelijk hoge betrouwbaarheid kan deze stier moeiteloos ingezet worden op de huidige populatie. Hij voldoet aan de criteria waar veel veehouders momenteel naar vragen: gemiddelde hoogtemaat, voldoende breedte, goed beenwerk en fraaie werkbare uiers. Met geen te nauwe speenplaatsing en een gemiddelde speenlengte is deze stier uitermate geschikt voor robot. Dat hij ook in staat is af en toe een exterieurtopper te geven is ook gebleken op de Europese show in Libramont waar Drouner DH Aiko VG-89 van de familie Albring uit Drouwenermond tweede werd bij de gekalfde vaarzen.

Drouner DH Aiko VG-89
Drouner DH Aiko VG-89

 

Crown en Reeve zijn twee uitermate beloftevolle jonge Red-stieren. Beiden hebben een compleet profiel en zijn breed inzetbaar. Voldoende productie, positieve gehalten en een fraai exterieurniveau (van boven de 2.5 PTAT) resulteert in méér dan 2600 gTPI. Spijtig genoeg produceerde Crown de afgelopen maanden nagenoeg geen sperma, maar dit probleem is ondertussen herstellende. Zodoende komt deze stier de komende tijd weer beperkt beschikbaar, weliswaar moet hij nog een wachtlijstje wegwerken. In de stierencatalogus van dit voorjaar komt Escobar-P dit tweetal vervoegen. Deze stier blinkt uit in de gehalten en de secundaire kenmerken. Een mooi pakket jonge stieren dat qua bloedvoering probleemloos kan gebruikt worden op de Nederlandse en Belgische roodbontpopulatie. Voor de keuringsliefhebbers zijn er nog twee stieren in het aanbod met extra showpotentieel, nl. Artisan en Warrior. Deze laatste met niet minder dan 4.05 PTAT!

Wie zijn gading niet helemaal vindt bij de Reds, kan nog over het muurtje kijken naar de RC-stieren. Simplicity-P RC is een moderne stier, hij koppelt melk, gehalten, fitness en welness aan elkaar. Dit is dan ook zichtbaar met een DWP$ van 965. Het extraatje van Polled is mooi meegenomen. Nieuw in de catalogus staat Ronald RC en komt uit dezelfde koefamilie als Reeve-red. De moeders van beide stieren zijn namelijk volle zussen. Deze stier komt aanvankelijk enkel als conventioneel beschikbaar. Met een TPI van juist boven de 2800 en een DWP$ van 1027 wordt deze stier in de komende maanden bij de ‘bestsellers’ verwacht.

Overzicht Red-Holstein RC-stieren
1. Fokstieren
Captain-Red Aikman RC
Pat-Red Diamondback RC
Rager-Red Durango RC
2. Genomic stieren
Artisan-Red Apple-Crisp RC
Astrologer-Red Devour RC
Axel-Red Doppler RC
Crown-Red Ronald RC
Dubday-Red Simplicity RC-P
Escobar-Red
Lucky-Red
Mustafa-Red
Reeve-Red
Rusty-Red
Warrior-Red

 

Drouner DH Aiko VG-89
01/05/19