Stabiliteit troef bij de decemberindexen!

De fokwaarden van de gigantische productie-vererver Lionel zijn tijdens de decemberdraai nagenoeg onveranderd gebleven, daarmee plaatst Lionel zich op positie nummer 2 in de TPI-ranking bij de fokstieren. Wat betreft productie is hij de absolute nummer 1 met 3565 ponden melk, alsook met 254 ponden vet en eiwit. Samen met Tahiti (v. Frazzled) en Renegade maken zij deel uit van de top tien TPI. Op plaats 13 vinden we de allround stier Barclay. Deze Bubba-zoon maakt een flinke stijging door zijn enorme productieniveau. Dit stemt overeen met de geluiden uit het veld van de gekalfde vaarzen van Barclay in Nederland en Belgiรซ. Deze jeugdige vaarzen behoren tot de meest productieve t.o.v. hun stalgenoten. Voor veehouders die de aanleg voor productie hoog in het vaandel hebben, is ook Alphabet nog steeds een vaste waarde. Het uithangbord van WWS van de voorbije periode is zeker de stier Luster-P. Zijn dochters zijn ondertussen volop aan de melk in de lage landen en maken een mรฉรฉr dan positieve indruk. Veel melk uit fraaie koeien is kort samengevat wat deze stier tekent. Hij geeft prachtige frames gecombineerd met beste uiers en krommere benen.

Sertoli is een nieuwe fokstier die ons aanbod komt versterken. Zijn vader is de minder bekende Festivus, een zoon van Heisenberg (v. Jabir). Deze complete stier blinkt uit in zijn bevruchtingscijfers (=2,1), alsook in de dochtervruchtbaarheid met 1,2 DPR. Ook qua gezondheidscijfers laat Sertoli geen steken vallen. In totaal scoort deze stier 804 DWP$ in combinatie met een mooi lineair plaatje.

Vooruitkijken

Voor Taos en Revelation kwam de decemberdraai te vroeg om voldoende dochters te hebben voor een volwaardige fokstierindex. We kijken enorm uit om meer van hun prestaties te zien in de volgende indexdraai n april. Die indexdraai zal ook het uur van de waarheid zijn voor de stieren Conway, Parfect, Parsly en wellicht voor andere.

Rijzende sterren

Bij de genomicstieren komt er een mooie lichting met voldoende bloedspreiding het aanbod vervoegen. Bij roodbont krijgen we versterking van Rebel-Red. Deze Rubels-zoon was al beschikbaar in de voorbije maanden en is nog mooi doorgestegen qua productie. Met zijn goede gehaltes zal hij bijzonder in de smaak vallen bij menig roodbontfokker. Perpetual treedt in de voetsporen van zijn vader Lionel met +2100 ponden melk, +200 ponden vet en eiwit en een goed exterieur. Met Choices komt er naast Roman nog een Conway-zoon in de nieuwe catalogus. Conway-zonen blinken uit in hoge gehaltes, wat ook resulteert in veel ponden vet en eiwit. Met 3064 GTPI en 1100 DWP$ en 1,91 PTAT legt deze stier de lat hoog. De Gameday-zoon Malone presenteert ook indrukwekkende cijfers, zoals 3057 GTPI, 1181 DWP$ en 160 ponden vet en eiwit. Hij is met 107 melksnelheid uitermate geschikt voor de robot en bovendien pinkenstier. Elvin (Rayshen x Barcelona) is een stier die voorheen enkel beschikbaar was in het NxGEN programma. Met zijn ietwat andere bloedvoering en beste gehalten is deze pinkenstier breed inzetbaar. De stieren Pyler en Partake zijn verwant aan elkaar. De bekende fokkoe Siemers Lamda Paris is de moeder van Partake en de grootmoeder van Pyler. Hiermee is de exterieuraanleg dan ook gewaarborgd. Pyler heeft als vader de minder gekende Peak Austad, zoon van Progenesis Positive. Partake is een zoon van Hanans en heeft als extra de 156 aAa code.

Meer nieuws