Rustige aprildraai

Voor veel interessante stieren kwam de indexatie van april nog net even te vroeg, m.a.w. zij hebben nog maar weinig dochters in hun index om te promoveren tot fokstier, waaronder Frazzled, Henley, Haroldo, Bronze, Accelrenown, King Royal, … We kijken  reikhalzend uit naar augustus om te zien hoe deze stieren evolueren met een hogere betrouwbaarheid.

Zij die wel al geslaagd zijn voor hun ‘fokstierexamen’ zijn Phantom en Helix. Beide stieren zijn vlot ingezet geweest als genomic-stier en hebben beloftevolle pinken lopen in Nederland en België. De eerste Helix –dochters worden aan de melk verwacht binnen enkele maanden. Spijtig genoeg zal van deze stier de komende tijd geen sperma onze kant uit komen en daardoor verdwijnt deze stier uit de catalogus. Helaas… geduld tot in augustus. Phantom daarentegen komt wel beperkt beschikbaar en heeft een prachtige vererving, waardoor hij mooi compenseert in vele paringen, met name door de iets krommere  benen en wat langere spenen. Ook qua pedigree klopt het verhaal: Kingpin gecombineerd met Supersire  is een complete match zowel op gebied van productie, exterieur, als fitness. Deze stier is een halfbroer van Montross-zoon Duke die zijn positie in de top-100 TPI nog verstevigd heeft en ondertussen glansrijk op nr. 1 staat in de top LPI in Canada met 371 dochters. De koefamilie achter deze stieren is alom bekend met iconen als Roylane Shot Mindy en Seagull-Bay Oman Mirror. Veel melk, veel kilogrammen vet en eiwit en robuuste werkkoeien, dat zijn de handelskenmerken van deze koefamilie. Een andere Montross-zoon, nl Missle stoot ook door naar de fokstierenlijst met niet minder dan 310 dochters in zijn eerste index. Hij strijkt neer op 2509 TPI met een allround plaatje en geschikt voor robot.

Voor de roodbontfokkers is er ook goed nieuws, want de stier Crown-red produceert weer sperma, zij het weliswaar beperkt. Aanvullend komt Escobar-P red in de nieuwe catalogus, een stier met mooie gehaltes die ook op RZG aantrekkelijke cijfers laat zien. Verder komen enkele complete genomic-stieren het brede aanbod in de cataloog vervoegen zoals Luster-P, Ronald RC , Fyi en Royal Magnus.

Oudgediende Brewmaster bevestigt in zijn thuisland Canada met meer dan 3000 dochters, alsook in Nederland op NVI basis. Verder kregen o.a. Jedi en Honeybee ook hun eerste index op basis van Nederlands-Vlaamse dochters.

Met 3 stieren in de top 10, 22 stieren in de top 50 en 47 stieren in de top 100 TPI is WWS nog steeds de onbetwiste leider in het KI-landschap. Met een breed aanbod van 200 fokstieren en 460 genomic-stieren maken wij als KI-organisatie het verschil. Aan u als veehouder om het verschil te ervaren …

11/04/19