Melkvererver Lionel verstevigt zijn koppositie!

Twee Frazzled-zonen, Lionel en Tahiti nemen met afstand de leiding in de top TPI van het Amerikaanse klassement. Lionel verstevigt zijn koppositie nog t.o.v. de indexdraai van april met 3190 TPI. Met meer dan 2000 bijkomende dochters in zijn index is dit ‘fenomeen’ nog gestegen naar een eenzame hoogte van 3565 ponden melk, alsook een lichte stijging voor totaal exterieur naar 0,78 PTAT. Deze stijging zorgt tevens voor toenemende vraag, met als gevolg een lagere beschikbaarheid. De jacht op zijn dochters is volop geopend om ze te contacteren als stiermoeder.

Winstar-Lionel

De nr 2  TPI Tahiti is ook flink doorgestegen en maakt zijn rol als stiervader waar. Vooral via zijn zoon Moonshiner krijgt deze Frazzled-nazaat de nodige impact. Renegade staat mooi te blinken op plaats drie en met Alphabet erbij heeft WWS 4 stieren in de top tien. Luster-P klimt iedere index nog een trapje hoger qua melk.

Hurtgenlea-Tahiti

Twee stieren die doorschuiven naar de fokstieren zijn Barclay en Highlite. Van beide stieren staan de drachtige vaarzen klaar om te gaan kalven in België en Nederland. Beide stieren laten een mooie progressie zien in hun fokwaarden met een hogere betrouwbaarheid. Barclay heeft het profiel van een ‘moderne’ stier. Hij fokt namelijk balansrijke dieren, geen extreme hoogtemaat, langere spenen, niet te nauwe speenplaatsing en neutrale beenstand. Hij is bovendien pinkenstier bij uitstek met 1,4 voor geboortegemak. Highlite is als genomicstier met zijn aAa-code 516 vlot gebruikt in dit segment. Hij blinkt uit op gebied van mastitisresistentie met 110 en een prachtige DWP$-waarde van 981.

Hilmar-Barclay

Als nieuwkomer bij de fokstieren verwelkomen we Handsome. Hij is één van de vele Doc-zonen uit Siemers Montery Hanan VG-85. Deze stier combineert zoals zijn vader een mooie melkplas met rijkelijk exterieur. Met 3,15 PTAT behoort Handsome tot de top van dit segment.

Vir-Clar-Handsome

Het aanbod van de genomic-stieren wordt uitgebreid met 2 hoornloze stieren. Hiermee komen we tegemoet aan de stijgende vraag naar Polled-stieren. Cirrus-P komt uit het Next-gen programma en behaalt als Parfect-zoon net geen 3000 TPI, 974 DWP$, mooie secundaire cijfers, 140 ponden vet en eiwit met een prachtig lineair bij de onderbalkkenmerken. Extra-P brengt verschillende goeie zonen, waaronder Candy-PP. Luster-P als moedersvader is een extra troef in de pedigree. De sterke punten van Candy-PP vinden we terug bij zijn dochtervruchtbaarheid en een gepast profiel als ‘robotstier’.

Als één van de vele Parfect-zonen komt de stier Hardy in de nieuwe catalogus. Hij neemt als vervanger de plaats in van Hanley. Met 2936 TPI, 954 melk, mooie gehalten, en 724 DWP$, gecombineerd met 3,15 PTAT is dit een zeer complete stier in het exterieursegment.

Van index tot index zien we de impact van Conway als stiervader groeien. Ook buiten de Amerikaanse landsgrenzen wordt dit meer en meer zichtbaar. Hij draagt zijn stempel over op zijn zonen, nl hoge gehalten, veel ponden vet en eiwit, hoge TPI, hoge DWP$ en langere spenen. Al deze zaken vinden we dan ook terug bij de Conway-zoon Roman.

Tot grote spijt moeten we melden dat de succesrijke stier Hypnotic tijdelijk uit de cataloog verdwijnt. Door zijn grote vraag is de wachtlijst enorm aangegroeid. Als waardige vervanger komt Raiton in de plaats. Met achtereenvolgens Gameday x Renegade x Slamdunk in de pedigree krijgen we met een heel actuele bloedvoering, een complete stier als resultaat. Gameday is bovendien als stiervader dominant aanwezig in de toplijst van de genomicstieren.

Nog een nieuwkomer is Mashak. Met Tahiti en Jedi in de pedigree zit de melk verankerd. Hij laat een torenhoge DWP$-waarde zien van 1164, 1835 ponden melk met positieve dochtervruchtbaarheid. Bovendien is het een superbevruchter met 2,3 SCR.

De stieren Jaffa en Revolution waren in april reeds in beeld en zijn ondertussen al vlot gebruikt op heel wat bedrijven. Zij vervoegen vanaf nu het aanbod in de cataloog. Jaffa is een complete Ahead-zoon en rekent prachtig om naar Nederlands-Vlaamse basis. Revolution is een vroege Revelation zoon en komt uit de familie van Ricochet en Jaguar.

Meer nieuws