Melkkracht in de praktijk…

Fokkerij Depuydt: ‘Waar koefamilies belangrijk zijn!’

De geschiedenis van de boerderij

Dominique en Marleen Depuydt, oorspronkelijk afkomstig uit Waals-Brabant, verhuisden in 1985 naar Estinnes-Au-Val in Henegouwen.

In het begin bestond de basis van de fokkerij uit roodbonten en witblauwe dubbeldoelkoeien. Om de rendabiliteit van het bedrijf te verhogen werden, na de invoering van de melkquota, zwartbonte Holsteins aangekocht. Op advies van de toenmalige Holsteinvereniging werd gekozen voor raszuivere Holsteins. Van deze beslissing heeft men nog geen seconde spijt gehad. De nafok van deze dieren is tot op heden nog steeds duidelijk zichtbaar in de veestapel. 

Oorspronkelijk  werden in 1985 de 40 koeien gehuisvest in een schuur. Vijf jaar later werd er extra ruimte bijgebouwd onder vorm van een ingestrooide potstal van 600 m2. Als tweede tak is de familie Depuydt in 1995 gestart met aardbeien telen. In 2004 volgde de bouw van een nieuwe ligboxenstal met roostervoer en een melkstal 2×8 rapid exit. Een jaar later werd op een andere locatie een boerderij overgenomen. In 2010 bleef de zoon Laurent na zijn studies thuis op het bedrijf. Door zijn toedoen worden in 2016 twee Lely robots geïnstalleerd. Dit jaar volgde nog een uitbreiding van de stal om de overbezetting op te lossen en het comfort van de koeien te verbeteren.

Sinds enkele jaren worden ook frambozen en bosbessen geproduceerd en verkocht in het verkooppunt op de boerderij. Het gamma aan aardbeivarieteiten is ondertussen gegroeid naar 10 verschillende soorten.  


De situatie van het landbouwbedrijf

Het bedrijf van de familie Depuydt bevindt zich in een kleikalkgebied dat de productie van luzerne vergemakkelijkt. De teelten van het bedrijf zijn tarwe, maïs, luzerne, grasland en koolzaad. Voederautonomie blijft het belangrijkste doel voor deze ondernemers.

Koefamilies 

Als ‘echte’ fokkers hecht de familie Depuydt veel belang aan diepe koefamilies. Twee families die de voorkeur wegdragen zijn die van Jaquette en de familie van Madonna Jaquette is een dochter van de stier Tiger Cat en werd in Ath en Libramont tot kampioen gekroond en heeft met haar nakomelingen de kudde getekend. Eén van haar dochters van Mtoto produceerde 100.000 kg melk en werd VG89 geklasseerd. In de stal produceert een Beemer dochter van de Mtoto in haar 5e lactatie EX92 meer dan 50 kg melk per dag. 

Madonna op haar beurt is een dochter van de stier Mardi Gras (v. Mogul) momenteel in 6de lactatie. Haar dochter van Brewmaster in 3de lactatie heeft 15.000 kg melk geproduceerd en is EX90 gepunt. Haar dochter met vader Luster-P (zie foto) is voorspeld met een prachtige vaarzenlijst van 10.155 kg melk met 4,99% vet en 3,37% eiwit. 

Andere stalfavorieten van Laurent zijn: een derde kalfs Gold Chip EX 91 met 70 kg melk/dag, een King Doc vaars met de maximale exterieurscore in Wallonie van 88 ptn, voorspeld op 11.500 kg melk met 4,11% vet en 3,37% eiwit op 305 dagen. Ook de stier Henley heeft het in de stal goed gedaan: Eén van zijn dochters heeft momenteel een dagproductie van 70 kg en heeft een algemeen voorkomen van 89 punten. Bij de vers afgekalfde vaarzen vallen vooral de Excalibur-dochters op. Het zijn fel uitgezwaarde dieren die beduidend meer melk geven dan ze laten uitschijnen.

Genomic testen 

Het afgelopen jaar zijn alle kalveren genomic getest via het CLARIFIDE Plus programma van Zoetis. De voornaamste doelstelling is om verder te fokken met de beste dieren en daarop de juiste combinatie te maken. De hoogste pink (v. King Doc) van het bedrijf heeft bijna 2617GTPI met 2,45 PTAT. De bedrijfsleider ziet graag goed gebouwde dieren die veel ruwvoeder kunnen verwerken en omzetten tot veel melk.

Bedrijfsgegevens:
 • 140 melkkoeien 
 • 107 stuks jongvee 
 • Gemiddelde dagproductie: 38,1 kg/dag 4,11% vet – 3,31% eiwit (robotcijfers) 
 • Gemiddelde productie 305 dagen: 12.009 kg melk 
 • Tussenkalftijd: 387 dagen 
 • Afkalfleeftijd vaarzen: 24 maanden
 • Gemiddelde classificatie: 85,7 
 • Actuele stieren: Parfect, Conway  
 • Dochters aan de melk van: Luster P, King Doc, Frazzled, Diamondback, Henley en Gold Chip 
 • Gekalfde vaarzen van: Ronald en Excalibur 
 • Rantsoen voor de koeien: 30kg maïs, 15kg luzerne, 10kg bietenpulp,  6kg maïsmeel, 1,5kg eiwitkern + vetten + mineralen, krachtvoer in de robot. 

Meer nieuws