Stabiele augustusdraai

Na het bekijken van de nieuwe indexen, kunnen we concluderen dat de stabiliteit troef is. De hegemonie van Mogul-bloed in de top van de TPI duurt onverminderd voort. Waar stiervader Jedi in april met een beperkt aantal dochters nog geen aanspraak maakte voor een plaats in de officiële TPI-ranking, bekleedt hij nu in augustus een mooie 7de stek, net achter de standvastige Mogul-zoon Yoder. De veel benutte stiervader Modesty (v. Pety) heeft met méér dan 200 dochters de 15de plaats in het klassement bekleed, gevolgd door Montross-zoon Hang-Time die afstamt uit de gerenommeerde Cookiecutter Halo-familie. Met de complete Claynook Casper bij de genomic stieren worden de genen van Hang-Time ook bij de jonge stieren weer doorgegeven. Dat WWS met de rode stier Rager-red een topstier van formaat heeft, was al eerder te merken. Deze stier is breed inzetbaar vanwege zijn outcross-pedigree, hij blijft stijgen op alle fronten en meet zich met de betere zwarte stieren. Dit heeft wel tot gevolg dat hij beperkt beschikbaar is. Om dit euvel tegemoet te komen, bieden we een tweede rode fokstier aan, en wel Pat-Red. Hij is de nummer 1 omgerekend op NVI-basis roodbont. Met Pen-Col Marty verwelkomen we een late Supersire-zoon op de nieuwe stierenkaart. Eerder werd deze stier reeds veel benut als genomic-stier. Met een wat méér krachtiger frame dan de gemiddelde Supersire-zonen fokt Marty solide robotkoeien. Hij behaalt net geen 2600 TPI, met een mooie PTAT van 1,99 en komt boven de 800 DWP$ (Dairy Wellness Profit). Andere gevestigde waarden  zoals Reflector, Mayflower, Supersire, Bayonet, Millington en Rookie houden hun cijfers mooi op peil.

Breed aanbod

Voor de exterieurliefhebbers komt Diamondback RC bij de fokstieren opnieuw in beeld. Deze stier stijgt met zijn dochterinformatie aanzienlijk in productie en noteert een prachtige score van 3,22 voor totaal exterieur. Bij de genomics komt binnenkort de stier Tatoo beschikbaar. Deze Crush- zoon heeft een torenhoge gPTAT van 3,97 en komt hiermee in aanmerking als partner voor veel showkoeien dit najaar.

WWS staat, zoals u weet, al langer gekend voor zijn breed en gevarieerd aanbod, ook op gebied van gehalten! De stieren Counsell en Biggie laten beiden omgerekend mooie gehalten zien en scoren hoog op TPI en NVI. Met Simplicity-P RC openen we deuren naar verschillende segmenten van de markt: hoornloos, redfactor en hoog op DWP$ (Dairy Wellness Profit). Dit is de beste garantie om hoogproductieve, gezonde en probleemloze dieren te fokken.

Te vermelden waard is zeker nog de uitstekende prestatie van ‘good old Bookem’ die terug klimt naar een tweede plaats NVI, terwijl veel van zijn zonen moeten inleveren.

Aanpassingen

In de berekening van de Net Merit werden nu met de laatste indexatie, naast productie, exterieur en fitnesskenmerken ook de wellnesskenmerken: mastitis, kreupelheid, meritritis, aan de nageboorte blijven staan, lebmaagdraaiing en ketose, mee ingewogen. De aanpassing van de DPR-cijfers in april werden nu deels teruggeschroefd, wat maakt dat de stieren gemiddeld ongeveer 20 punten TPI gestegen zijn.

De benaming van het bovenbalkkenmerk ‘frame’ wordt vervangen door ‘lichaamscapaciteit’ en sluit nu beter aan bij de vertaling van het Amerikaanse kenmerk ‘bodyweight-capacity’.

16/08/18