Nieuwe stieren in de catalogus

Na iedere indexdraai is het uitkijken naar nieuwe stieren die extra toegevoegde waarde kunnen bieden aan het bestaande stierenaanbod. In de eerste plaats wordt nagegaan welke stieren aanspraak maken op hun fokstierstatus en op basis daarvan een plek verdienen in de nieuwe catalogus. Vooraleer een genomic stier doorschuift naar de fokstieren, hanteren we de ondergrens van minimum 50 dochters in zijn index. Meestal behalen de stieren dit pas na hun tweede fokstierindex. Bij de stierenselectie wordt vooral gezocht naar outcross-stieren en krijgt de DWP$-index steeds meer aandacht.  All Star, King Doc en Pharo hebben hun test met glans doorstaan en komen vanaf nu in de eerste helft van de nieuwe catalogus te staan. Van All Star zijn de eerste vaarzen aan de melk in Nederland en België en zij presteren dan ook naar behoren. Deze allrounder geeft complete dieren die volgens zijn DWP$-cijfers lang kunnen blijven lopen. King Doc belandt op plaats 57 van de TPI ranking met nagenoeg gelijkaardige cijfers zoals de genomics lieten zien. Met nog meer dan 3.00 voor PTAT na de basisaanpassing , is deze stier grensverleggend voor exterieur, gecombineerd met een mooie melkplas. We kijken met ons allen reikhalzend uit naar de eerste vaarzen die de komende maanden hier bij ons gaan afkalven. Een andere klasbak is Pharo die zich met zijn dochters al meermaals liet opmerken op jongveekeuringen. Ondanks deze stier met Jedi en Balisto geen echte typeverervers in zijn pedigree heeft. Hij houdt keurig stand op 2500 TPI en 2.00 PTAT voor totaal exterieur.

S-S-I Doc Have Not 8783 v. King Doc

Vier stieren die het fokstierpakket nog komen versterken zijn: Accelodin, Myles, Totem en Wiggins. Deze stieren zijn vooral gekozen op basis van hun aparte bloedvoering. Accelodin heeft met Hotrod en Ransom in zijn pedigree veel mogelijkheden om te combineren. Met 228 dochters zet hij direct een betrouwbare productie-index neer. Hij vererft hoge gehaltes, vooral veel ponden vet, en ruime frames met brede,  hellende kruisen. Myles stamt uit één van de meest prominente koefamilies van dit moment, nl. zijn grootmoeder is niemand minder dan de fantastische fokkoe Miss OCD Robust Delicious. De moeder is de volle zuster van de topstier Mr Mogul Delta. Deze achtergrond zorgt voor de hoge uierscore van 2.21. Met Rodgers (v. Lithium) als vader brengt deze stier ook wat alternatieve bloedvoering. Millington kenden we reeds als gedegen, betrouwbare en stabiele fokstier en krijgt nu ook de status van stiervader met zijn complete zoon Totem. Aanvullend met Jacey en Sudan  in zijn afstamming, kunnen we echt spreken van een outcross-stier. Hij combineert mooie gehalten met een allround exterieur en scoort hoog in de welnesskenmerken wat resulteert in een DWP$ van 915. Ook de stier Wiggins heeft een Mogul-vrije pedigree met achtereenvolgend Supershot, Galaxy en Robust. Hij voldoet aan de veel voorkomende vragen van veel veehouder momenteel, nl neutrale beenstand, wijdere speenplaatsing en iets langere spenen.

Fertile-Ridge Myles 9092-Grade v. Myles

Bij de genomic-stieren krijgen we versterking met vooral Helix en Solution-zonen. Naast een torenhoge gTPI van 2948 scoort Alphabet ook nog eens 1222 DWP$. Evenals zijn vader Helix produceert deze stier rijkelijk melk en veel vet. De beschikbaarheid van deze superbevruchter (SCR = 3.1) zal eerder beperkt zijn. Milford komt  vlotter beschikbaar en kan de competitie met zijn halfbroer zeker aan. Hij komt uit een Delta-moeder en stempelt ook weerom op gebied van vetvererving. Met zijn krommere beenstand past hij goed op de huidige populatie. Revelation en Sparta zijn 2 complete Solutionzonen die momenteel enkel conventioneel beschikbaar zijn. Met Spartacus en Cascade komen we de liefhebbers van iets meer exterieur tegemoet. Beide scoren boven de 2.00 PTAT met net geen 1000 ponden melk en mooie gehalten.

21/04/20