Interview Peter Honingh en Dennis Ruigrok – World Wide Sires B-NL Wisconsin reis 2018

Bedrijfsnaam: Peter Honingh & Dennis Ruigrok
Woonplaats: Zuiderwoude (NH) & De Heen (NB)
Aantal melkkoeien: 100 & 150

1. Met welke verwachting qua fokkerij/koeien ging je naar de USA?

Peter: Ik ging met de verwachting heen, grote koeien te gaan zien met erg hoge producties. Ik was heel erg benieuwd naar de World Dairy Expo

Dennis: Mijn verwachting was dat de bedrijven die we gingen bezoeken voorop liepen op het gebied van fokkerij. Hierdoor dacht ik aan hogere producties en een beter totaal exterieur in vergelijking met Nederland.

2. Is deze verwachting uitgekomen of heb je nu een ander beeld van de Amerikaanse genetica?

Peter: Ja, de producties waren immens en de dieren erg groot. Opvallend beter dan verwacht waren de kwaliteit in uiers en de goed gevormde kruizen. Rechte benen is wel iets wat aandacht verdiend. De tendens dat er steeds meer stieren worden gebruikt die een wat minder grote koe opleveren is positief. Het niveau op de WDE was overweldigend met mega rubrieken kwaliteitsdieren.

Dennis: Ja, de bezochte bedrijven hadden melkvee met hoge exterieur eigenschappen en vooral top uiers. Daarnaast waren de producties enorm die mijn verwachtingen hadden overtroffen. Wat mij verder opviel is dat de genetica van drie jaar geleden goed af te lezen was en dat de cijfers goed overeenkomen.

3. Van welke stieren spraken de dochters je het meeste aan? Top 3 graag.

Peter:

  1. Montross: mega producties, beste uiers, goede kruizen en dieren die iets kleiner zijn dan gemiddeld maar het zeer gemakkelijk aankunnen.
  2. Mogul: veel oudere koeien van gezien met fantastische uiers en goede producties.
  3. Supersire: Missen qua exterieur net de laatste afwerking maar kunnen heel makkelijk onwijs veel melk geven.

Dennis:

  1. Montross: Veel dochters van gezien en haast geen een die tegenviel. Ze zijn namelijk niet te groot en hebben top uiers. Qua productie ook een van de beste dochtergroepen die we hebben gezien.
  2. Spark: Mooie vaarzen met ook weer top uiers. Ze zien er jeugdig uit en de productiecijfers spreken mij ook erg aan.
  3. Modesty: Goed gebouwde vaarzen die gemakkelijk kunnen functioneren in de stal. De bezochte bedrijven waren ook erg te spreken over de Modesty vaarzen.

4. Welke stieren ga je na deze reis inzetten op jullie eigen bedrijf?

Peter: Montross heb ik al veel ingezet maar ga ik nu volop inzetten. Mogul wil ik met gesekst sperma gericht inzetten bij het jongvee.

Dennis: Montross hebben we in het verleden al gebruikt maar deze willen we weer opnieuw gaan gebruiken. Daarnaast ben ik erg overtuigt van de Spark nakomelingen, deze wil ik hierdoor ook gaan gebruiken. Modesty gaan we nog niet gebruiken want we gebruiken nog volop zijn vader Pety.

5. Wat was het meest aansprekende bedrijf die je hebt bezocht en waarom?

Peter: Hendel Farm; Vanwege het goede management, het uniform goede koppel koeien en de eerlijkheid waarmee alle vragen beantwoord werden.

Dennis: Ik vond Ever-Green-View een heel indrukwekkend bedrijf om te zien. Dat daar een gemiddelde productie werd behaald van 21.000 kg per koe terwijl de huisvesting in mijn ogen nog niet optimaal was.

6. Wat is volgens jou het grootste verschil tussen de Nederlandse en Amerikaanse genetica?

Peter: Amerikaanse genetica is meer melkgericht (kilo’s vet en eiwit) en in exterieur voor mij wat aansprekender door meer melktype in plaats van degelijkheid.

Dennis: Ik denk dat de Amerikaanse genetica vooroploopt op die van de Nederlandse. Ze produceren daar namelijk nog meer kg melk en het vee is op exterieur ook verder dan in Nederland.

7. Wat was de beste koe die je hebt gezien tijdens de reis?

Peter: Op de commerciële bedrijven: de Montross dochters bij Gold-N-Oaks Holsteins en op de World Dairy Expo: Co-Vale Dempsey Dina 4270-ET (Dempsey) van MilkSource (Honorable Mention op de Holstein Show)

Dennis: We hebben veel beste koeien gezien op het gebied van productie en op exterieur. Met name bij de World Dairy Expo de excellente exterieur koeien. Ondanks dat, denk ik toch dat ik de beste koe heb gezien bij Ever-Green-View. Daar was er namelijk een die een productie van 32.000 kg in 365 dagen had bereikt.

Hebben jullie zelf nog opmerkingen/aanvullingen zet dat dan hieronder.

Peter: Los van alle bedrijven en koeien was het een goed georganiseerde reis met ontzettend leuke groep!

Dennis: Top georganiseerde reis waarbij we veel indrukwekkende bedrijven/koeien hebben gezien, erg genoten!

25/10/18