Hoornloze stieren onder de aandacht ….

In Nederland en België is de storm rond de ‘polled’ stieren wat gaan liggen in tegenstelling met Duitsland waar zelfs de helft van de roodbontinseminaties tekent voor een hoornloze stier. Internationaal gezien blijft de interesse op peil en stijgt het niveau van dit segment. Zowel de heterozygote als homozygote stieren lopen verder in op de gehoornde populatie. Dit geldt zowel op basis van kwantiteit als kwaliteit.

WWS B-Nl heeft op dit moment 11 hoornloze stieren vlot beschikbaar, waarvan 7 P-stieren en 4 PP-stieren (tabel 1 en 2). In beide groepen treffen we een fokstier aan en ook een Red-stier en bij de P-stieren zijn er twee RC-stieren te vinden. Dit bewijst de variatie in het aanbod.

Eén van de meest verkopende Polled-stieren is Luster-P. Dit is geen verrassing gezien het complete plaatje. Met een wat afwijkende pedigree komt deze stier tegemoet aan de frequente aandachtspunten in veel bedrijven. De stier vererft licht kromme beenstand en langere spenen. Hij stamt af uit een gerenomeerde koefamilie die eerder de rode top-exterieurvererver Ladd-P voortbracht. Met een bevruchtingscijfer van +3 krijgt deze stier extra kansen.

Miller-P als fokstier met meer dan 620 dochters in zijn index, kent een hoge tevredenheidsscore bij de veehouders. Vooral gebruikt om zijn aAa-code 561 en zijn befaamde moeder Supersire Miri, ook de moeder van Jedi. Het zijn goed gebalanceerde dochters die gemakkelijk te managen zijn.

Een uitblinker qua gezondheid-en welnesskenmerken met daarbovenop nog de redfactor meegeven, dat zijn de sterke troeven van Simplicity-P RC. Met als vader Modesty x moedersvader Relief-P zorgt hij voor een alternatieve afstamming en ook zijn SCR van 3.4 is uitzonderlijk te noemen.

Zowel Limelight-P als Escobar-P Red (zie foto) vererven mooie plussen in de gehalten. Beide stieren behalen ook hoge DWP$-cijfers gecombineerd met mooie exterieur scores.

Tabel 1 Overzicht beschikbare P-stieren

Naam Afstamming TPI  DWP$
Miller-P Modern-P x Supersire x Bookem 2351 542
Drastic-P Bandares x Powerball-P x Dorcy 2541 713
Escobar-P Red Drake-Red x Balisto x Effect-P-Red 2494 824
Limelight-P Spice-P x Supershot x Mogul 2680 1097
Loyola-P RC Wonka x Mogul x Domain 2093 202
Luster-P Zipit-P x Kingboy x Supersire 2655 738
Simplicity-P RC Modesty x Relief-P x Snowman 2537 904

 

Tabel 2 Overzicht beschikbare PP-stieren

Naam Afstamming TPI  DWP$
Barcuda-PP Red Jax-P x Numero Uno x O-Style 2222 719
Dictate-PP Loyola-P x Powerball-P x Supersire 2267 442
Lucky-PP Jax-P x Mogul x Domain 2307 744
Nebulus-PP Powertool-P x Eraser-P x Relief-P 2439 778

 

Escobar-P Red
31/10/19