𝗪𝗪𝗦 𝗕-𝗡𝗟 𝘄𝗶𝗻𝘁 𝗦𝘁𝗿𝗮𝘁𝗲𝗴𝗶𝗰 𝗩𝗶𝘀𝗶𝗼𝗻 𝗔𝘄𝗮𝗿𝗱 𝟮𝟬𝟮𝟰

Iedere twee jaar organiseert WWS een internationale conferentie waarop alle distributeurs over de hele wereld zijn uitgenodigd. Dit jaar was Japan het gastland en waren er collega’s aanwezig uit meer dan 60 landen. De conferentie had duurzaamheid als hoofdthema en het Ultimate proces liep als rode draad doorheen het programma.

Ultimate is een strategische totaaloplossing die door WWS B-NL is ontwikkeld omdat zowel Nederland als België voorloper zijn in de wereld op gebied van beperkingen wat betreft nutriënten, emissies e.d. Algemeen is bekend dat elders in de wereld ook dergelijke beperkende maatregelen in wording zijn. Onze general manager Bart Soetebier heeft op deze conferentie het Ultimate proces uitvoerig toegelicht en de ervaringen binnen onze markt gedeeld. Het was voor heel wat landen een verrijkend verhaal en een aantal onder hen gaan Ultimate dan ook daadwerkelijk introduceren en uitrollen.

Tijdens iedere conferentie worden telkens een aantal awards uitgereikt in functie van specifieke verdiensten. Omwille van de ontwikkeling, de knowhow, de positieve ervaringen en het succes van Ultimate, heeft ons bedrijf WWS-B-NL, de Strategic Vision Award 2024, gewonnen. Een prachtige erkenning en verdienste voor het hele team!

Melkkracht – Stierencatalogus april 2024

Heeft u de laatste Melkkracht al gezien? Deze catalogus staat vol informatie over onze stieren en diensten, een prachtige bedrijfsreportage en veel meer!

Nieuw vanaf april is dat we nu ook een aparte Jersey catalogus hebben.

Hieronder zijn de Melkkracht & Jersey catalogus online te bekijken of te downloaden. Wilt u de Melkkracht en/of de Jersey catalogus per post ontvangen? Stuur dan een mail naar [email protected].

Vier de sportzomer met WWS!

Om in de ultieme sferen van de sportzomer van 2024 te komen, trappen we op Koningsdag af met de sportzomeractie! Vier de sportzomer van 2024 samen met World Wide Sires en ontvang het limited edition shirt! 🔥 Bij iedere 30 rieten ontvang je een shirt in de maat naar keuze!

Uiteraard geldt deze sportzomer voor zowel Nederland als België en is er ook een shirt in de kleuren van De Rode Duivels te krijgen! (Of we in de finale komen weten wij ook niet, dat we hoge ogen zullen gooien met onze outfit is iets wat zeker is! 😉)

Vraag uw fokkerijspecialist naar de actie of neem contact op met ons kantoor.

Email: [email protected]
Website: www.wwsires.nl
Telefoon: 0513-672200

*Vleesveesperma uitgesloten
*Actie loopt vanaf 27-04-2024, zolang de voorraad strekt

Nieuwe fokstieren maken de genomics fokwaarden waar!

De april fokwaardendraai zorgt weer voor een mooie doorstroming van genomics stieren die nu fokstier zijn geworden.

Uit de bekende P lijn van Siemers Holsteins hadden we al de dochtergeteste Parfect, halfbroer Parsly heeft nu ook inmiddels 193 melkgevende dochters. Deze complete stier beschikt over een royale melkvererving met maar liefst 1797 ponden melk. Behalve de productie zijn ook de gezondheidskenmerken en levensduur op een hoog niveau. De cijfers laten zien dat de Parsly nakomelingen dan ook veel melk kunnen geven en daarbij ook nog eens lang blijven lopen. Al dit verwachte levensrendement vind je dan ook terug in zijn hoge DWP$ waarde.

Remedy is de volgende Renegade zoon met een dochtergeteste fokwaarde. Remedy was als jonge stier al zeer populair om zijn productie en mooi exterieurcijfers. Zijn eerste dochters maken zijn verwachtingswaarde helemaal waar. Met 999 ponden melk en daarbij hoge gehalten, 0.08% eiwit en 0.16% vet, is het een zekere keus voor een mooie productie. Voeg daarbij 2.04 PTAT, 2.00 uier en 1.21 benen, wat Remedy ook voor de iets meer exterieur gefocuste veehouder een goede stier maakt.

Voor de aAa gebruikers hebben we met Truxton een 561 stier met daarbij een fatsoenlijke melkvererving. Truxton beschikt namelijk over 1210 ponden melk en positieve gehalten. Daarbij zal hij zeer goede uiers vererven. De afstamming is met Tahiti x Bandares voor de meeste veehouders ook net even wat anders.

Nieuw word Crusher toegevoegd aan ons aanbod. Deze stier had tijdens de decemberdraai nog te weinig dochters om aanspraak te maken op een plek in de catalogus. Enthousiasme en vertrouwen in deze stier van veel collega’s heeft er voor gezorgd dat al veel veehouders sinds december kennis hebben gemaakt met deze stier. Crusher beschikt met 1118 DWP$ en 3036 TPI over zeer hoge indexen. Voor veehouders die voor gehalten kiezen met een plus melk is hij de juiste aanvulling op de inseminatielijst. Met 0.14% eiwit en 0.38% vet en 612 melk is het een stier die ook nog eens veel kilogrammen vet en eiwit zal produceren.

Met High Demand voegen we nog een nieuwe fokstier toe. Deze Riveting zoon beschikt met 843 ponden melk en goede gehalten over een mooie productie. High Demand blinkt daarbij uit een vruchtbaarheid met 1.4 DPR en 1.1 CCR. Ook is zijn uiergezonheid zeer goed. Daarbij heeft hij ook nog eens een lineair profiel wat veel veehouders zullen waarderen.

Bij roodbont promoveren er twee stieren van onze jonge stieren naar de fokstieren. Van  Rompen-Red zagen we afgelopen najaar al de eerste melkgevende dochters. Zijn cijfers bewijzen wat we toen al zagen. Melkrijke dieren met een prima exterieur. Met 1465 ponden melk en prima gezondheidseigenschappen is Rompen-Red dan ook een mooie toevoeging voor ons roodbonte aanbod. Kleine opmerking zijn de gehalten, hier dient hij voor beschermd te worden.

Net als Rompen-Red geeft ook Rainy-Red dochters die geschikt zijn voor robotbedrijven. Daarbij heeft Rainy-Red ook een mooie melkplas met positieve gehalten. De dochters zullen groter dan gemiddeld zijn met prima benen. Ook qua gezondheidseigenschappen bied Rainy-Red genoeg.

Bij de jonge stieren hebben we met Exclusive-Red de volgende Trent-Way stier. Deze stier komt uit een 87 punten Parfect moeder en is daarmee voor roodbont een extra aanvulling qua bloedvoering. Met 2940 TPI is het ook een van de hogere beschikbare roodbonte stieren. Exclusive-Red geeft de productie wat veel veehouders waarderen. Ook op het gebied van exterieur, 2.07 PTAT, is het een mooie toevoeging. De dochters zullen ook heel vruchtbaar zijn.

Frysky zal ons hoogst beschikbare TPI stier zijn met 3195. Deze allround stier combineert een mooie melkplas met hoge gehalten. Met een zeer laag celgetal en een mooie score voor mastitis zullen de nakomelingen van Frysky een hoop ergernis in de stal besparen. Door zijn 2.25 PTAT zit ook het exterieur wel goed.

Met Reaper krijgen we een stier in de catalogus die op vele indexen zeer hoog scoort. Met 1097 DWP$, 3142 TPI en 1186 HHP$ behoort Reaper tot de absolute top in de wereld. Deze stier beschikt over 1452 ponden melk en 187 ponden vet en eiwit. Hij zal sterke koeien fokken die daarbij beschikken over prima gezondheidseigenschappen.

De stier Comrie werd al enkele maanden buiten de catalogus om verkocht maar heeft deze indexdraai ook zijn plek hierin verdiend. Deze melkrijke stier beschikt over een zeer goed exterieur. Met 2.49 PTAT is het voor de exterieur liefhebbers een toevoeging om zo ook wat melkdrang in de veestapel te fokken. Comrie beschikt namelijk over 1424 pond melk met daarbij  0.08% eiwit en 0.18% vet.

PBJ probeert de erfenis van zijn vader op te vangen. Vader Gameday verhoogde zijn dochtergeteste fokwaarde maar liefst naar 3163 TPI en 1076 DWP$ met 1602 melkgevende dochters. Helaas is Gameday niet meer in leven. Zoon PBJ lijkt in vele opzichten op zijn vader. Ook hoge indexen en een mooie productie met veel ponden vet en eiwit. Hij scoort zelfs 208 ponden vet en eiwit. Daarbij blinkt PBJ uit in gezondheid en is het ook nog eens een zeer goede bevruchter met 3.2 SCR.

Met Blakely hebben we een tweede Gameday zoon. Blakely blinkt uit in uiergezondheid. Hij scoort met 2.62 SCS zeer laag voor celgetal. Ook op de z_Mast index scoort hij met 103 zeer netjes. Daarbij heeft hij 2.90 PTAT en zal hij dus ook voor mooie koeien zorgen. Daarbij heeft hij een zeer hoge gehaltevererving en zal hij door zijn bloedvoering een zeer interessante optie zijn voor veel veehouders.

We voegen met Parceive een stier toe die zeer compleet is. Hoge indexen, mooie productie, goed exterieur en uitstekende gezondheidskenmerken. Parceive scoort zeer goed op dochtervruchtbaarheid(1.1), mastitis(106) en kreupelheid(104). Met 853 pond melk en hoge gehalten is het een prima productie stier. Daarbij ook nog eens 1.88 PTAT met hoge scores voor uier en benen maakt Parceive een stier voor vele fokdoelen.

Simon verdiend ook zeker een plek in ons aanbod. Deze stier met 3111 TPI en 1145 DWP$ geeft wat kleinere koeien die robotgeschikt zullen zijn. Simon blinkt uit in de koe wellness kenmerken. Op al deze kenmerken scoort hij 100 of hoger. Met een prima productie en goede vruchtbaarheid is dit voor een groot aantal veehouders een prima keus. Daarbij heeft hij ook een wat alternatieve aAa code met 546.

Met Rodney voegen we met als afstamming Hayk x Top Dog even wat ander bloed toe. Hij scoort met 1365 HHP$ zeer hoog op deze index. Maar ook zijn DWP$ is met 1231 zeer hoog. Als uitblinker in celgetal met 2.49 SCS zal hij zorgen voor zeer gezonde uiers. Ook een royale melkproductie en zeer hoge gehalten, 0.12% eiwit en 0.25% vet maken hem daarbij ook zeer interessant.

Buiten onze catalogus om zullen we ook nog een aantal stieren importeren. De beschikbaarheid van deze stieren zal iets beperkt zijn maar ze zijn zeker het noemen waard. Eskil is een vroege Esquire zoon die op vele indexen goed scoort. Zijn hoge melkproductie gecombineerd met een zeer sterk exterieur maken hem heel breed inzetbaar.

Hader is een stier die uit de lijn van stamkoe S-S-I Doc Have Not 8784. Met als afstamming Hayk x Parfect x Doc verwacht je een complete stier. Hader zijn cijfers laten ook zien dat het een complete stier is. Prima exterieur en ook aan de productie kant zit het goed. Met iets langere spenen zal hij ook op robotbedrijven goed passen.

Voor roodbont hebben we met Zafar-P-Red ook een extra hoornloze optie. Deze McDonald-P-Red zoon beschikt over een mooi lineair profiel en zal ten opzichte van zijn vader meer melk toevoegen.

Voor meer informatie en vragen neem gerust contact op met een van onze fokkerijspecialisten.

Gebruikt u de juiste index?

Which cows on the dairy are your favorite?
Getting out into the barn and walking behind your cows is the best way to pinpoint which traits you like and which ones you do not like. Evaluate the whole herd before answering this first question. Start by looking at the young cows, fresh cows, and then work your way to the pens with older cows. While walking through the cows, ask yourself questions like:

In 5 years, do I want my cows to be bigger, smaller, or the same size?

This question will help you think critically about which linear traits are important when reaching your goals, if any. The goal of every farmer is to increase profit. In certain situations, this means you should shift your focus away from linears and re-focus on traits that directly impact profitability. When looking at a linear, we’ve been trained to want to see all the bars heavily weighted towards the right.

Melkkracht – Stierencatalogus december 2023

Heeft u de laatste Melkkracht al gezien? Deze catalogus staat vol informatie over onze stieren en diensten, een prachtige bedrijfsreportage en veel meer!

Hieronder is de Melkkracht online te bekijken of te downloaden. Wilt u de Melkkracht per post ontvangen? Stuur dan een mail naar [email protected].

Diversiteit kenmerkt de decemberindexen!

Diversiteit

De nieuwe decemberindexen hebben voor WWS weer veel hoogtepunten opgeleverd. Een aantal jonge stieren zijn nu fokstier geworden en er zijn veel goede nieuwkomers. Zowel bij de genomicstieren als bij de fokstieren zijn er veel verschillende vaders. Dit zorgt voor veel diversiteit in ons aanbod!

Nieuwe fokstieren

Hoogste nieuwkomer in de dochtergeteste top 100 TPI is Trooper met 3063 TPI. Deze Renegade zoon beschikt over een gebalanceerd profiel waarbij de vele ponden vet en eiwit als ook de dochtervruchtbaarheid opvallen. Andere Renegade zoon alsmede Renegade zelf weten ook hun niveau goed vast te houden en bevestigen ons vertrouwen in deze stier.

Met Perpetual zien we een Lionelzoon doorschuiven naar de fokstieren. Op basis van zijn eerste dochters verhoogt hij indexen ligt en komt hij uit op een 1335 DWP$. Wat opvalt is zijn hoge melkvererving met daarbij de positieve gehalten. Hiermee komt hij uit op 207 ponden vet en eiwit.  Ook blinkt hij uit in uiergezondheid, zo scoort hij voor de Zoëtis Mastitis index 104 en 2.59 voor zijn celgetal.

Wat betreft de diversiteit hebben we met Payload en Charleston nog twee mooie toevoegingen bij onze fokstieren. Payload is een Eisaku zoon die zich laat kenmerken door een mooie productie met daarbij een exterieur wat goed past op verschillende bloedlijnen. Met Charleston komt er naast Captivating nog een tweede Riveting zoon in de catalogus. Charleston scoort zeer goed op de Wellness kenmerken. Daarbij scoort hij met 1.82 punten voor zijn exterieur ook ruim boven gemiddeld. Ook moet zijn royale melkplas niet vergeten worden met 1623 ponden melk.

Voor de roodbonte geörienteerde veehouders is er ook een mooie aanvulling op stieren als Crown-Red en Rager-Red. Met Boeing-P-Red komt er een hoornloze roodbonte fokstier beschikbaar. Boeing-P-Red is een mooi alternatief qua bloedvoering met Webster-P als vader en Jedi als grootvader. Deze stier heeft een mooie melkproductie met hoge gehalten en is ook robotgeschikt. Ook heeft hij goede gezondheidseigenschappen waarbij hij uitblinkt in uiergezondheid. Ook beschikt hij over de veel gevraagde aAa 516 code.

Een stier als Crusher beschikt nog niet over voldoende dochters. Deze Calvary zoon is wel het benoemen waard. Met een robotgeschikte speenplaatsing en speenlengte en een positieve melksnelheid zal hij voor veel veehouders een optie zijn. Daarbij heeft hij zeer hoge gehalten met een plus voor de melk. Hij scoort hoog op meerdere indexen en we kijken dan ook uit naar zijn cijfers in april.

Vele nieuwe aanwinsten bij de genomicstieren

Ook bij de jonge stieren verwelkomen we een heel aantal nieuwe stieren van een indrukwekkend niveau. Om te beginnen met Tentastic. Deze Holysmokes zoon uit een Taos beschikt over 1025 DWP$ met ook nog eens 3125 TPI. Deze hoge cijfers haalt hij uit zijn zeer complete profiel. De indrukwekkende productievererving met 1495 pond melk, 0.16% vet en 0.09% eiwit valt meteen op. Daarbij combineert hij dit met een zeer hoge exterieurscore, namelijk 2.47 PTAT. Zijn uiergezondheid is ook zeer goed te noemen met 2.82 celgetal. Daarbij is hij geschikt voor pinken.

Met Endear(v. Monteverdi) komt er een stier beschikbaar die beschikt over zeer goede gezondheidskenmerken, waarbij zijn uiergezondheid op valt met 2.51 celgetal. Dit zorgt voor zijn torenhoge DWP$ index waar hij maar liefst 1403 punten voor scoort. Ook is zijn TPI niveau het benoemen waard met 3138 TPI. Met 1112 melk en 195 ponden vet en eiwit heeft hij ook een super productie. Met zijn wat andere bloedvoering en aAa 546 is het voor veel veehouders een zeer interessante optie.

De volgende stier die zeer hoog scoort op TPI is Pace. Deze Conway zoon uit de Paris familie scoort zelfs 3147 TPI. Deze gehalten specialist scoort extreem hoog voor vet en eiwit, 0.34% vet en 0.16% eiwit. Daarmee komt hij bijna aan de 190 ponden vet en eiwit. Daarbij is een goede bevruchter met +1.0 scr.

Elon zoon Recharge is ook een welkome toevoeging in onze catalogus. Met Elon als vader beschikt Recharge over een net even wat andere afstamming. Deze stier beschikt over 1051 DWP$. Het is een uitstekende productie stier met veel melk en hoge gehalten. Aangezien het een RobotPro stier is, is het ook voor de robotbedrijven een zeer geschikte keus.

Uit Sandy-Valley Escanaba EX-91 hadden we al Esquire(v. Taos) beschikbaar. Hij krijgt nu versterking van zijn half-broer Escape(v. Parfect). Deze royale melkstier houd zijn gehalten positief en net als Esquire scoort hij royaal voor zijn exterieur. Daarmee komt hij uit op bijna 3000 TPI.

Ook bij roodbont genomics kunnen we een aantal nieuwe stieren verwelkomen. Deze zullen een mooie toevoeging zijn voor de bedrijven die graag roodbont gebruiken.

McLovin-Red is een mooie opvolger van zijn vader McDonald-P-Red. McLovin-Red scoort 2865 TPI, ook voegt hij hoge gehalten toe met daarbij een mooie plus in de melk. Met 2.06 PTAT is het ook voor het exterieur segment een zekere keus.

De tweede nieuwe rode stier is Irich-Red. Deze Ranger zoon beschikt over een royale melkplas en een goed eiwit waarbij hij neutraal voor vet blijft. Irich-Red blinkt uit in gezondheidseigenschappen en vruchtbaarheid. Ook is zijn exterieur zeer behoorlijk met 1.49 voor uier en 1.37 voor benen.

Stiervader Renegade drukt zijn stempel!

Persistente dieren

Met zijn vierde fokstierindex verhoogt Renegade zelf zijn productiefokwaarde nog met 140 ponden melk. Dit wijst op de goede persistentie van zijn dochters. Veehouders die dochters aan de melk hebben, bevestigen dit verhaal en zijn uitermate tevreden. Ook zijn er in de U.S. ook al tweedekalfs dieren aan de melk die goed doorstijgen. De meeste Renegade zonen kunnen dan ook aardig profiteren van deze positieve trend. Stieren zoals Capone, Taos, Heart en Mellencamp behoren ondertussen bij de fokstieren en laten allemaal een plus optekenen voor verschillende kenmerken. De sterkste stijger is Capone met direct 230 dochters in zijn productie-index, stijgt méér dan 350 ponden melk. Met 895 punten DWP$ scoort deze stier goed voor de meeste gezondheidskenmerken. Ook op totaal exterieur en voor melksnelheid zien we een positieve trend. Deze stier heeft een mooi uitgebalanceerd exterieurplaatje, nl iets krommere benen, neutrale achterspeenplaatsing en langere spenen. Met dit complete profiel is Capone een stier die op vele dieren past.

Captivating had in april al enkele fokstierdochters in de US en heeft ondertussen ook in Nederland en België nakomelingen aan de melk. De dochters waren al een opvallende verschijning als pink door hun melktypische uitstraling. Bij de gekalde zien we vast aangehechte, ondiepe uiers. Voor de wat meer exterieur georiënteerde fokkers blijft Captivating een betrouwbare keuze.

Top TPI

Na nummer 2 Lionel en nummer 3 Parfect, komt nu Gameday op de vierde plaats binnen in de top 5 TPI. Gameday zelf is dood, maar laat wel een mooie groep zonen na.  Ook deze zonen maken dankbaar gebruik van de stijging van hun vader. Verder bevestigen een reeks betrouwbare fokstieren zoals : Barclay, Sertoli, Conway, Alphabet en Luster-P en blijven in de top 50 TPI.

Interessante aanvulling bij de genomicstieren

Een eerste toevoeging is de stier Decree met een iets andere pedigree, aAa code 516, hoge TPI, 1309 DWP$, laag celgetal, pinkenstier en een plus voor DPR, biedt deze stier tal van mogelijkheden. Figaro is van een ander caliber en komt uit het next gen programma, waar hij volop kansen heeft gekregen als stiervader. Met zijn zeer compleet verervingspatroon treedt hij in de voetsporen van zijn vader Parfect. Opvallend is de hoge score voor beenwerk in combinatie met kreupelheid. Hij heeft alle kenmerken voor een goede robotgeschiktheid. Voor roodbont is Havefun-red een mooie aanvulling. Deze Ranger-red zoon uit de MOM Halo familie is een degelijke stier zonder weinig franjes. Hanx-P komt in de nieuwe catalogus als vervanger van Hulu RC. Hij is tevens de halfbroer en komt uit de bekende Luster-P dochter Hanan van het fokbedrijf Siemers. Hypnotic komt beter beschikbaar zodat hij nu terug opgenomen wordt in de cataloog. Deze Moonshiner zoon blijft een complete melkstier met 1100 DWP$. Een tweede aanvulling voor het groeiende hoornloze segment is Ison-P. Hij combineert hoge gehalten  met 130 ponden vet en eiwit en biedt een oplossing om nauwe speenplaatsingen te corrigeren. Volledig nieuw in het aanbod is Racetrack, als zoon van Sensational (v. Revelation) uit een vroege Taos moeder. Deze stier heeft een modern profiel waar veel veehouders naar vragen, nl middelgrote dieren met voldoende frame en gewenste uierkenmerken. Daarenboven scoort deze pinkenstier 1150 DWP$ en een positieve dochtervruchtbaarheid. Pazzle (v. Rozline) stamt ook af uit de bekende Lambda Paris en zal vooral balans in het frame vererven. Met Tannis voegen we nog een extra Taos-zoon toe aan het gamma met langs moederskant een ietsje andere pedigree. Hij komt uit de bekende Colby Taya familie en vertoont geen gebreken. Hij zal functionele, winstgevende dieren brengen.

Voor de Jersey liefhebbers komt er verversing in naam van de stier Jake. Deze Navidad zoon uit een Disco moeder scoort niet minder dan 899 punten DWP$ met 104 voor mastitis.

Extra toevoeging

Naast het ruime aanbod in de catalogus heeft WWS nog tal van stieren in de aanbieding. Twee nieuwe stieren, namelijk Mayhem en Ryker komen binnen enkele weken onze richting uit. Mayhem is een rasechte melkstier die niet minder dan 2628 ponden melk vererft. Deze hoge melkaanleg komt zowel van vader Mashak als grootvader Lionel. Ook de stier Ryker brengt een mooie melkplas met 1686 ponden gecombineerd met positieve gehalten. De dochters zijn uitermate robotgeschikt.

Renegade dochtergroep

Tech Talk Voorkom kreupelheid

Hoofdstuk 1: Introductie & algemene oorzaken

Inleiding
Kreupelheid bij melkkoeien brengt aanzienlijke kosten met zich mee voor veehouders vanwege productieverlies, verminderde vruchtbaarheid en directe behandelingskosten. Bovendien is het pijnlijk voor de koe en wordt het vaak een chronische aandoening. Het verminderen van de hoeveelheid kreupelheid op een melkveebedrijf moet gericht zijn op preventie.

Preventie moet zich richten op de meest voorkomende oorzaken van kreupelheid op dat specifieke bedrijf. Daarom moet bij het opsporen van een kreupelheidsprobleem worden begonnen met het identificeren van deze ziekten door het evalueren van klauwaandoeningen. Zodra de onderliggende oorzaak is geïdentificeerd, moet er gezocht worden naar risicofactoren op het bedrijf die verband houden met die klauwaandoeningen. Enkele factoren die belangrijk zijn bij alle oorzaken van kreupelheid zijn: de techniek van klauwverzorging, algemeen comfort van de koeien en voeding.

Voorgestelde doelen voor de prevalentie van koppel-kreupelheid zijn gebaseerd op locomotie beoordeling. In de meeste beoordelingssystemen worden koeien beschouwd als mild tot matig kreupel als ze lopen met een korte pas, wat betekent dat één poot sneller wordt verplaatst dan de andere om de tijd op een pijnlijke zijde te verminderen, of als een achterpoot niet zo ver naar voren reikt tijdens de pas aan één zijde als aan de andere zijde. Koeien worden als kreupel beschouwd wanneer het gewicht duidelijk verminderd is op een poot en ernstig kreupel wanneer ze niet in staat zijn of nauwelijks in staat zijn om gewicht op een poot te dragen. Amerikaanse studies tonen aan dat gemiddeld 20% van de koeien matig tot ernstig kreupel is. Bedrijven met een lage prevalentie van kreupelheid hebben minder dan 10% van de kudde matig tot ernstig kreupel en minder dan 5% van de kudde kreupel of ernstig kreupel.

Klauwaandoeningen Registratietabel

Identificeer en onderscheid de 5 meest voorkomende oorzaken van kreupelheid op het melkveebedrijf – mortellaro (ook bekend als kroonrandontsteking), zoolzweer, witte lijn ziekte, teenzweren/dunne zolen en voetrot. Noteer ook andere bevindingen indien van toepassing.

Hoofdstuk 2: Beoordeling van het klauw bekappen

Klauwverzorging is meestal het beste moment om klauwaandoeningen te beoordelen en biedt tegelijkertijd de mogelijkheid om de techniek van het klauwbekappen te evalueren. Een goede klauwverzorging helpt klauwaandoeningen te voorkomen door hoeven in evenwicht te brengen en gelijkmatige gewichtsverdeling te creëren. Een verkeerde klauwverzorging kan bijdragen aan letsels door belangrijke structuren te beschadigen. Het te ver afsnijden van de teen en zool kan teenzweren en dunne zolen veroorzaken. Het te ver afsnijden van de witte lijn kan bijdragen aan witte lijn ziekte.

 • 7,5 cm klauwlengte, gemeten vanaf de kroonrand tot de teen aan de voorzijde van de klauw na het bekappen.
  • Risico: <7,5 cm – te veel verwijderde teen leidt tot teenabcessen.
 • Zool dikte gemeten op het beknipte oppervlak van de teen 6 mm.
  • Risico: <6 mm – te veel verwijderde zool leidt tot dunne zolen.
 • Na het bekappen, leg een vlak voorwerp op de zool van de klauw over beide klauwen bij de teen, over beide klauwen bij de hiel en langs de buitenrand van teen tot hiel. Is er ruimte tussen het voorwerp en de klauw op bepaalde punten? De zool moet vlak worden bekapt op deze gebieden om gelijkmatige gewichtsverdeling mogelijk te maken. Merk op dat het binnenste deel van elke klauw kan worden gemodelleerd door de klauwverzorger door een kuil in de zool van dit gebied te creëren. Dit is een acceptabele en aanbevolen praktijk.
  • Risico: Holle of aflopende zool – veroorzaakt ongelijke gewichtsverdeling met als gevolg klauwbeschadiging.
 • Meet de teenhoek, het streefdoel is 45-50 graden voor Holsteins en kan zo laag zijn als 43 graden voor Jerseys.
  • Risico: <45 of <43 – een lage hoek zorgt voor onjuiste gewichtsverdeling.
  • Risico: >52 – een hoge hoek zorgt voor onjuiste gewichtsverdeling.
 • De klauwwand wordt niet verwijderd om de witte lijn en de sterke, gewicht dragende wand te behouden. De klauwwand en witte lijn lopen langs de buitenkant van de klauw en het voorste 1/3 deel van de binnenkant van de klauw.
  • Risico: Verwijdering van wand/witte lijn tussen de tenen (het voorste 1/3 deel van het binnenoppervlak van de klauwen) – Het bekappen van de witte lijn kan witte lijn ziekte veroorzaken.
  • Risico: Verwijdering van wand/witte lijn door het bekappen van de buitenwanden van de klauw – Het bekappen van de witte lijn kan witte lijn ziekte
 • Klauwletsels worden op passende wijze geïdentificeerd en toegevoegd aan het gezondheidsdossier van de koe om te worden gebruikt voor managementbeslissingen.
  • Risico: Geen dossiers – Onmogelijk om problemen te identificeren of de voortgang bij te houden.
  • Risico: Onderliggende ziekte niet geïdentificeerd (bijv. “abces” versus “witte lijnziekte” of “zoolzweer”) – Onmogelijk om problemen nauwkeurig te identificeren of de voortgang bij te houden.
 • Mortellaro-letsels worden topisch behandeld.
  • Risico: Geen individuele topische behandeling voor DD – Letsels kunnen aanhoudende pijn veroorzaken, besmettelijk zijn en chronisch worden.
  • Risico: Behandeling omvat verbanden die langer dan 1 dag blijven zitten – Verbanden die langer dan 1 dag blijven zitten, kunnen zorgen voor natte, vuile omstandigheden op de huid van de klauw.
 • Kreupele koeien worden prompt geïdentificeerd in de kudde en worden aangeboden voor therapeutisch bekappen (verwijdering van dood en beschadigd weefsel, toepassing van klauwblok op de tegenoverliggende klauw).
  • Risico: Kreupele koeien wachten langer dan 1 week om bekapt te worden – Groter risico op chronische schade zonder tijdige behandeling.
  • Risico: Geen therapeutisch bekappen – Chronische schade en vertraagde genezing.
 • Koeien worden 1-2 keer per lactatie bekapt. Er is bewijs dat 2 bekappingen per lactatie beter beschermt tegen kreupelheid dan 1 bekapping per lactatie.
  • Risico: Geen routinematig bekappen, <1 bekapping per lactatie – Overgroeide klauwen leiden tot onevenwichtige gewichtsverdeling, wat kan leiden tot klauwletsels.

Voetbadbeoordeling

Richt je op voetbadbeheer als Mortellaro een veelvoorkomend letsel is. Voetbaden helpen Mortellaro te voorkomen en de verspreiding ervan te verminderen.

 • Voetbadlengte van 2,4 meter of langer om minstens 2 keer de achterpoten onder te dompelen in de chemische oplossing.
  • Risico: <2,4 meter – 15% of meer koeien zullen er niet in slagen om de achterpoten tweemaal onder te dompelen.
 • Voetbadoplossing diepte van 10 cm of dieper om de huid rondom de hoef volledig onder te dompelen in de chemische oplossing. De zijkanten van het voetbad kunnen tot 25 cm hoog zijn om de chemische oplossing te behouden.
  • Risico: <10 cm diepte van de chemische oplossing – de huid rondom de hoef en hiel wordt niet volledig ondergedompeld.
 • Er wordt een effectief chemisch voetbadmiddel gebruikt.
  • Risico: Andere chemicaliën dan Formaline en kopersulfaat hebben geen uitgebreid bewijs voor effectiviteit tegen Mortellaro. Andere chemicaliën of commerciële mengsels kunnen effectief zijn, maar wees voorzichtig en controleer de werkzaamheid op de boerderij. – Mogelijk verhoogd voorkomen van Mortellaro.
 • De hoeveelheid chemisch middel die aan het volume van het voetbad wordt toegevoegd, resulteert in een geschikte concentratie van het chemisch middel.
  • Risico: <5% voor kopersulfaat alleen – concentratie te laag voor werkzaamheid.
  • Risico: <2% voor zuur gemaakt kopersulfaat met pH 3,5-4 – concentratie te laag voor werkzaamheid.
  • Risico: <3% voor formaline – concentratie te laag voor werkzaamheid.
  • Risico: >4% formaline – kan de huid verbranden.
  • Risico: pH <3,5 – kan de huid verbranden.
  • Risico: Concentratie niet gemengd volgens de instructies op het etiket voor commerciële mengsels.
 • Er wordt geen voorbad gebruikt, of er wordt een chemisch middel aan het voorbad toegevoegd (voetbaden met alleen water worden niet aanbevolen).
  • Risico: Gebruik van een voorbad met alleen water – kan het chemische voetbad verdunnen.
 • Het voetbad wordt elke 100-300 koeien vervangen.
  • Meer dan 300 koeien passeren het voetbad zonder het bad te reinigen en te vernieuwen – verminderde werkzaamheid van chemicaliën wanneer het voetbad vuil is.
 • Het voetbad wordt minstens één keer per week gebruikt, tot dagelijks als het voorkomen van Mortellaro toeneemt.
  • Het voetbad wordt minder dan één keer per week gebruikt – niet vaak genoeg om Mortellaro te voorkomen.
 • Het voetbad wordt gebruikt bij droge koeien en indien nodig bij vaarzen.
  • Risico: Mortellaro aanwezig bij vaarzen (beoordeel hielen van staande vaarzen op roodheid, zwelling en letsels) – Vaarzen kunnen bij het afkalven meer Mortellaro introduceren in de melkveestapel.
  • Risico: Voetbad wordt minder dan eens per week gebruikt bij droge koeien – Droge koeien kunnen bij het afkalven Mortellaro introduceren in de melkveestapel.

Hoofdstuk 4: Beoordeling van de omgeving

De tijd die staand op harde oppervlakken wordt doorgebracht en daarentegen de tijd die liggend wordt doorgebracht, kan een grote invloed hebben op kreupelheid in het algemeen en vooral op de ontwikkeling van zoolzweren. De stalontwerp en de ondergrond van het strooisel beïnvloeden hoe graag een koe de ligboxen gebruikt om te gaan liggen, en haar dagelijkse tijdplanning bepaalt hoeveel tijd ze beschikbaar heeft om te gaan liggen. De stalafmetingen zijn afkomstig van Dairyland Initiative (thedairylandinitiative.vetmed.wisc.edu):

 • Stalafmetingen:
  • 1,25 – 1,35 meter per koe.
  • 2,15 – 2,45 meter per koe.
  • 1,20 – 1,30 meter per koe.
 • Bedding:
  • Diepe bedding van 15-20 cm van een zacht materiaal zoals zand of compost.
  • Een goede matras of waterbed onder de bedding kan extra comfort bieden.
 • Tijd besteding:
  • Koeien moeten minimaal 10-12 uur per dag liggen.
  • Zorg voor voldoende tijd tussen de melkbeurten voor rust en herstel.
 • Ligpositie:
  • Het percentage koeien dat ligt, moet hoger zijn dan 80% van de tijd.
 • Liggedrag:
  • Koeien moeten soepel kunnen gaan liggen en opstaan zonder belemmeringen.
 • Ligboxgedrag:
  • Observeren of koeien regelmatig gebruikmaken van de ligboxen en of ze comfortabel en ontspannen lijken tijdens het liggen.
 • Vochtigheid en hygiëne:
 • Zorg ervoor dat de bedding droog en schoon is om de gezondheid van de klauwen te bevorderen.

Het evalueren van deze aspecten van de omgeving kan helpen bij het identificeren van mogelijke problemen of tekortkomingen die van invloed kunnen zijn op het comfort en de gezondheid van de koeien.

Stallen die voldoende groot en ontworpen zijn voor de koeien in de top 25% van de kudde qua grootte. Problemen met de stalontwerp kunnen leiden tot verminderde ligduur en bijdragen aan kreupelheid.

 • Risico: Te klein – Vermindert de ligduur.
 • Risico: Belemmering van de longruimte – Vermindert de ligduur.
 • Risico: Brisket board (schouderbeugel) te hoog – Vermindert de ligduur.
 • Risico: Achterste opstaande rand te hoog – Vermindert de ligduur.
 • Als open huisvesting word gebruikt(weide, open terrein) moet er voldoende rustruimte zijn van 8,4 tot 13,9 vierkante meter per koe.
  • Risico < 8,4 vierkante meter rustruimte per koe – vermindert de ligduur.
 • Het bedoppervlak moet zacht en droog zijn om het liggen aan te moedigen.
  • Risico: minder dan 10cm los, zacht strooisel – vermindert de ligduur.
  • Risico: Nat of vochtig strooisel – vermindert de ligduur.
 • De bezettingsdichtheid van de vrijloopstal laat minstens één ligplaats per koe toe of 100% koeien/ligplaatsen
  • Risico: Bezettingsdichtheid van de ligplaatsen groter dan 110% – Concurrentie vermindert de ligduur voor koeien lager in de rangorde.
 • Koeling voor koeien wordt geboden tijdens warm weer, zoals sproeiers bij voerhekken, ventilatoren boen de ligplaatsen, sproeiers en ventilatoren in de wachtruimte.
  • Risico: Tijdens warm weer, geobserveerde rustende ademhalingssnelheid bij koeien >70 ademhalingen per minuut(duidt op hittestress) – Hittestress veroorzaakt een verminderde ligduur.
  • Risico: Geen of onvoldoende koeling – Hittestress veroorzaakt een verminderde ligduur.
 • Koeien brengen minder dan 3 uur per dag weg van de ligbedden door voor het melken.
  • Risico:> 3 uur per dag – verhoogt de tijd die staand wordt doorgebracht.
 • Koeien brengen minder dan 1 uur per dag door afgesloten van de ligplaatsen buiten de melktijden.
  • Risico: >1 uur per dag  – Verhoogt de tijd die staand wordt doorgebracht

Vloeren

Beschadigingen aan de klauw door uitglijden, plotselinge bewegingen en ruwe vloeren kan bijdragen aan de ontwikkeling van witte lijn letsels. Letsels aan de bovenste ledematen door vallen of gevaren zijn een belangrijke oorzaak van kreupelheid die niet gerelateerd is aan de klauwen.

 • De vloer is op passende wijze ontworpen om uitglijden te verminderen zonder beschadiging of overmatige slijtage van de klauwen te veroorzaken. Groeven in beton moeten 1,3 cm diep en 1,9 cm breed zijn, met een onderlinge afstand van 8,3 cm.
  • Risico: Gladde vloeren – Toename van vallen en uitglijden leidt tot verwondingen en witte lijn ziekte.
  • Risico: V-vormige groeven in beton – minder grip, verhoogt uitglijden en vallen en kan de klauwwand doen draaien en afscheuren.
  • Risico: Groeven te diep – Kan trauma aan de klauw veroorzaken
  • Risico: Groeven met een onderlinge afstand > 8,3 cm – Verminderde grip, meer uitglijden en vallen.
  • Risico: Blootliggende ruwe delen – Beschadiging aan de klauw en witte lijn, overmatige slijtage kan dunne zolen veroorzaken.
  • Risico: Betonnen vloer in kasseienstijl – Ondiepe groeven en oneffen oppervlakken bieden minder grip en ongelijkmatige gewichtsverdeling.
  • Risico: Stenen in gangpaden of paden – Beschadiging aan de klauw en witte lijn, overmatige slijtage. Looppaden voor het bewegen van koeien zijn ontworpen om beschadigingen aan de klauwen te minimaliseren en scherpe bochten te vermijden.
  • Risico: Gehaast, opjagen van koeien, koeien die rennen – verhoogd risico op uitglijden en vallen leidt tot meer verwondingen witte lijn defect.
  • Risico: Geluid of plotselinge bewegingen gebruikt om koeien te verplaatsen – verhoogd risico op uitglijden en vallen.

Langdurige blootstelling aan vocht verzwakt de natuurlijke huidbarrières, waardoor de koe gevoeliger wordt voor Mortellaro en zoolzweer. De bacteriën die deze ziekten veroorzaken, kunnen aanwezig zijn in mest.

 • Minimale ophoping van mest en modder in hokken en gangpaden.
  • Risico: Mest, modder of vuil water hoopt zich op tot een diepte groter dan 5 cm, zodat klauwen en de huid rondom de klauw bedekt zijn wanneer de koe staat, dit leidt tot verzwakte huidbarrières en verhoogde Mortellaro besmetting.

Hoofdstuk 5: Gezondheid en voeding

Sporen mineralen in de voeding is geassocieerd met de kwaliteit van de hoorn van de klauw en daardoor met de gevoeligheid voor ziektes. Een lage lichaamsconditie wordt in verband gebracht met kreupelheid, mogelijk als gevolg van een afname van het vetkussen in de klauw. Acidose is gekoppeld aan ontsteking van het weefsel in de klauw en de ontwikkeling van klauwhoornletsels, maar is zelden de enige oorzaak. Ziektes, met name tijdens de transitieperiode, kunnen triggers zijn die bijdragen aan de ontwikkeling van klauwletsels.

 • Zorg voor voldoende sporenelementenvoeding, inclusief zink en biotine.
  • Risico: rantsoen niet gebalanceerd voor sporenelementen – kan leiden tot een slechte structuur van de hoorn.
 • Lichaamsconditiescore hoger dan 2,5.
  • Risico: Lichaamsconditiescore lager dan 2,75 – kan leiden tot afname van het vetkussen in de klauw.
 • Geen kuddeverschijnselen van subklinische pensacidose.
  • Risico: Losse-schuimige mest, verminderd herkauwen, lage melkvetproductie – Acidose is een mogelijke trigger voor klauwletsels.
 • De incidentie van transitieziekten is goed onder controle – transitieziekten en stress kunnen triggers zijn voor klauwletsels en de vatbaarheid voor infecties vergroten.
  • Risico: Melkziekte >5% van de volwassen koeien
  • Risico: Verplaatsing van de lebmaag >2%
  • Risico: Achtergebleven nageboorte >5%
  • Risico: Metritis >5% volwassen koeien, >15% eerste lactatie
  • Risico: Mastitis >2%

Door deze aspecten van veestapelgezondheid en voeding aan te pakken, kunt u het risico op kreupelheid en klauwgerelateerde ziektes verminderen. Regelmatige monitoring, juiste voeding en effectief ziektebeheer zijn essentieel voor het behoud van optimale klauwgezondheid.

GDS Praat

Doe uw eigen veestapel-audit met behulp van deze checklist. …Èn van de meest waardevolle tools die ons Global Dairy Solutions team gebruikt bij het bezoeken van veehouders over de hele wereld is een veestapel-audit. Het belangrijkste aspect hiervan is om naar de koeien te kijken. Het klinkt als een simpele benadering, maar als we goed genoeg kijken en luisteren, vertellen de koeien het verhaal over hun eigen leven. Wanneer we dat combineren met kengetallen van de veestapel, ontvouwt zich een verhaal dat ons in staat stelt om kritieke punten te beoordelen. 

“Sneller je fokdoel halen met planmatige aanpak”

Praktijkresultaten genomics op melkveebedrijf Merwehoeve

Op melkveebedrijf Merwehoeve van de familie De Groot komen steeds meer CLARIFIDE Plus geteste vaarzen aan de melk. Hoe doen ze het?

Gerrit de Groot is als fokkerijspecialist een bekend gezicht van WWS. Daarnaast staat hij samen met zijn twee neven Jacco en Hennie als vierde generatie aan het roer van melkveebedrijf Merwehoeve in Herwijnen (Gld). 

De passie voor fokkerij zit bij de familie De Groot duidelijk in de genen. Zo lopen ze met kwaliteitsvolle koefamilies regelmatig in de kijker op keuringen en shows, fokken ze jaarlijks meerdere goede dressuurveulens en lopen er zo’n 35 Swifter-stamboek fokooien op het bedrijf. Daarnaast verkoopt de ondernemende familie eigen vlees van kruisling-angus kalveren die ze zelf opfokken.

Kampioene M.H. Alana 5
De bekendste Merwehoeve-koe is toch wel M.H. Alana 5 EX-92 (v. Amor-red). Ze werd algemeen kampioen op de HHH-show, nationaal kampioen op de NRM en ze was kopkoe in de bronzen landengroep op het EK in Libramont (2019). Naast deze mooie showresultaten heeft ze ook nog eens hele goede lijsten. “Aan dit soort koeien beleef je als melkveehouder veel plezier. We hebben inmiddels een aantal nakomelingen die het ook erg goed doen”, vertelt Gerrit die binnen het bedrijf de fokkerij op zich neemt.


Fokkerij planmatig aanpakken
“Het mooie aan fokkerij vind ik dat het altijd beter kan. Daarvoor moet je wel een duidelijk doel hebben. Fokkerij is selecteren en de juiste keuzes maken. Om dat goed onderbouwd te kunnen doen, hebben we het WWS ULTIMATE-programma ontwikkeld. Daarin pakken we de fokkerij in zes overzichtelijke stappen planmatig aan op basis van data met als doel een hoger rendement en meer werkplezier met goede koeien.”

Met meer zekerheid de juiste beslissingen nemen
“Als je weet waar je naartoe wilt en hoeveel kalveren je op jaarbasis nodig hebt, moet je natuurlijk gaan selecteren uit welke pinken of koeien je die gaat halen. Die selectie maken we hier op de Merwehoeve met de merkerfokwaarden van CLARIFIDE Plus, stap 3 van ULTIMATE. Waar we begonnen uit nieuwsgierigheid naar deze nieuwe ontwikkeling in de fokkerij, vind ik het nu echt een must. Je krijgt veel informatie over een dier zelf. Dat maakt dat je met meer zekerheid de juiste beslissing neemt. Bij bijvoorbeeld productiekenmerken is de betrouwbaarheid van genomics 80%. Met een verwachtingswaarde of op gevoel kom je niet veel verder dan 20%.”

Genomics versus productiecijfers
“Ik had vanaf het begin al vertrouwen in genomics, maar dat ze ook echt kloppen zien we aan de resultaten in de praktijk. We begonnen in 2019 met testen en inmiddels zijn er een aantal vaarzen aan de melk of al tweedekalfs koe. We kunnen nu hun fokwaarden vergelijken met de werkelijke prestaties in de stal. Dat doen we met een genomische audit die een specialist van CLARIFIDE Plus periodiek maakt. Het is belangrijk om te blijven monitoren. De laatste resultaten presenteerden we enkele weken geleden op een bijeenkomst voor melkveehouders.”


Melkproductie: de stijgende lijn laat zien dat dieren met een hoge fokwaarde voor melk (GPTA melk) ook werkelijk meer kg melk produceren. Tussen de 25% beste en 25% minste dieren op het bedrijf was het verschil 1595 kg in de eerste lactatie.

Vet- en eiwitpercentage: de stijgende lijn laat zien dat dieren met een hoge fokwaarde voor %vet en %eiwit ook werkelijk hogere gehaltes produceren.

Dochtervruchtbaarheid (DPR): dieren met een DPR hoger dan 0 hebben een betere vruchtbaarheid; het verschil is 21 open dagen en één inseminatie minder ten opzichte van dieren met een DPR lager dan 0.

Minder mastitis en kreupelheid
Eenzelfde beeld zien we bij gezondheidskenmerken, zoals mastitis en kreupelheid. Het aantal dieren op ons bedrijf dat lang genoeg in productie is om deze kenmerken goed te evalueren is nog te klein, maar op bedrijven die al langer testen, zien we een vergelijkbaar beeld. Bij dieren met aanleg voor een goede gezondheid is het aantal ziektegevallen een stuk lager.

Genetisch niveau stijgt
“Gezien ons fokdoel hebben we de goede lijn te pakken. Dat is ook een voordeel van genomics. Je ziet precies waar je staat en je kunt op basis van concrete cijfers de vooruitgang monitoren. Wij willen naar een 305≠dagenproductie van 11.000 kg met 4,50% vet en 3,60% eiwit en werken toe naar een levensproductie van 50.000 kg melk. Daarbij wil ik de vruchtbaarheid verder verbeteren. Bij de stierkeuze neem ik ook exterieur mee, want het gemiddelde van 85 punten willen we vasthouden. Ik kijk voor de selectie van pinken en koeien waar we nakomelingen van willen in de basis naar DWP$. Die weten we door CLARIFIDE Plus nu ook aan de vrouwelijke kant. Het is een mooie bevestiging dat het genetische niveau en de gemiddelde DWP$ van de jongste vaarskalveren alweer een stuk hoger ligt dan de vorige generatie.”

Weten wat je veestapel in zich heeft
Ondanks dat het eigen bedrijf meer aandacht vraagt na de overname, blijft Gerrit deels aan de slag als fokkerijspecialist. “Fokkerij is mijn passie en ik haal er echt veel plezier uit om te zorgen dat collega≠melkveehouders betere koeien krijgen. Iedere fokkerij≠adviseur kan goede stieren adviseren, maar iedere veestapel heeft ook nog haar eigen genetische niveau. Juist daar zit de crux. Als je weet wat je veestapel in zich heeft en waar nog aan te sleutelen valt, kun je maximaal vooruitgang boeken. Dat is de kracht van ULTIMATE en CLARIFIDE Plus.”  

Meer weten? Vraag je fokkerij specialist naar ULTIMATE of kijk op www.clarifideplus.nl

Melkkracht in de praktijk …

Bedrijfsreportage Bernadette Fourdin Bouvignies

 • Gemengd bedrijf met melkvee, varkens en verwerking naar hoeveproducten voor de rechtstreekse verkoop
 • 55 melkkoeien
 • 60 stuks jongvee
 • 305 dagen productie: 10.533 kgM, 4,17 % vet en 3,39 % eiwit
 • Tussenkalftijd: 386 dagen
 • Stiergebruik: Truxton, Parfect, Ricochet, Rocketfire, Hullabaloo, Handsome, Ison≠P, Tropic, Pharo, King Doc, Solution
 • Stiergebruik Next Gen: Gameday, Kahn, Figaro, Elvin
 • Rantsoen: 10kg gras, 38 kg mais, 2,5 kg mks, 0,7 kg wintergerst, 1,3 kg lijnzaadkoek, 2,8 kg soja en 0,3 kg mineralen

Historiek
De familie Fourdin is in de jaren ’50 uitgeweken naar Wallonië en in Bouvignies komen wonen. De overgrootouders zijn afkomstig uit West≠Vlaanderen. Zij zijn in Wallonië gearriveerd met een veestapel bestaande uit Roodbonten van Westfalen, alsook met vleeskippen voor de verkoop. In 1990 werd een varkensstal gebouwd voor 900 vleesvarkens. In 2006 werd een nieuwe melkstal ingericht. De thuisverkoop heeft steeds een belangrijk aandeel uitgemaakt van het bedrijf en is door de jaren heen alsmaar gegroeid. In 2019 heeft men een winkel geopend met hoeveproducten voor de rechtstreekse verkoop. De specialiteit waarvoor het bedrijf gekend is in de ruime regio is ijskreem. Ook in 2019 werd de jongveestal onder handen genomen om de jongvee-opfok te optimaliseren.

Fokdoel
Bernadette Fourdin omschrijft zelf haar fokdoel als: selecteren op dieren met een hoge productie en dit steeds in combinatie met een hoger exterieur en meer duurzaamheid. Dat is de reden dat deze veehouder sinds geruime tijd gekozen heeft om te werken met de stieren van WWS. Het stierenaanbod van WWS sluit volledig aan op hun vraag. Als hulpmiddel bij de selectie, zijn ze al vroeg gestart met het genomic testen via Zoetis. Het geeft hen de mogelijkheid om hun dieren beter te koppelen met de juiste stier om alzo het genetisch potentieel optimaal te benutten. Voor Bernadette is `kreupelheid’ de belangrijkste Zoetis-fokwaarde. In een ligboxenstal met roosters is een optimale weerstand tegen klauwaandoeningen bijzonder belangrijk. De ranking van de geteste dieren op basis van DWP$ is voor hen leidend.

NxGEN
Om met de hoogste DWP$-pinken nog een versnelling hoger te schakelen wil Bernadette gebruik maken van de hoogst beschikbare stieren. Daarom heeft het bedrijf het NxGEN contract ondertekend. Samen met `fokkerij-specialist’ Olivier Strubbe kiezen ze samen enkele NxGEN stieren uit om te combineren met de betere pinken. Enkele pinken zijn ondertussen zelfs gespoeld en drachtigheden zijn onderweg. Zoals een dochter van Truxton met 802 DWP$ en 2600 TPI is gecombineerd geweest met Kahn. Ook de stier Gameday heeft volop kansen gekregen bij de betere pinken. De paringen voor de koeien gebeuren via het WMS-stieradvies. Vooral de kennis bij de stierkeuze en de objectieve inzet zijn een duidelijke meerwaarde.

Keuringsdeelname
Niettegenstaande de beperkte tijd die er rest op het bedrijf, neemt men toch nog graag deel aan prijskampen. De liefhebberij en de passie haalt het af en toe op het dagelijkse werk. De laatste jaren zijn ze zowel deelnemer geweest op de provinciale show `Ath by Night’ als op de interprovinciale show in Libramont. 

Toekomst
Bernadette Fourdin heeft de toekomst duidelijk voor ogen. Op gebied van de melkveehouderij/fokkerij wil zij haar relatief kleine veestapel naar een hoger niveau brengen. Daarom hebben ze ook geïnvesteerd in de aankoop van embryo’s. De laatste aankoop was een lot van de stier Ison-P uit een moeder met 2727 GTPI uit de familie van Shottle May.