Melkkracht – Stierencatalogus december 2023

Heeft u de laatste Melkkracht al gezien? Deze catalogus staat vol informatie over onze stieren en diensten, een prachtige bedrijfsreportage en veel meer!

Hieronder is de Melkkracht online te bekijken of te downloaden. Wilt u de Melkkracht per post ontvangen? Stuur dan een mail naar [email protected].

Diversiteit kenmerkt de decemberindexen!

Diversiteit

De nieuwe decemberindexen hebben voor WWS weer veel hoogtepunten opgeleverd. Een aantal jonge stieren zijn nu fokstier geworden en er zijn veel goede nieuwkomers. Zowel bij de genomicstieren als bij de fokstieren zijn er veel verschillende vaders. Dit zorgt voor veel diversiteit in ons aanbod!

Nieuwe fokstieren

Hoogste nieuwkomer in de dochtergeteste top 100 TPI is Trooper met 3063 TPI. Deze Renegade zoon beschikt over een gebalanceerd profiel waarbij de vele ponden vet en eiwit als ook de dochtervruchtbaarheid opvallen. Andere Renegade zoon alsmede Renegade zelf weten ook hun niveau goed vast te houden en bevestigen ons vertrouwen in deze stier.

Met Perpetual zien we een Lionelzoon doorschuiven naar de fokstieren. Op basis van zijn eerste dochters verhoogt hij indexen ligt en komt hij uit op een 1335 DWP$. Wat opvalt is zijn hoge melkvererving met daarbij de positieve gehalten. Hiermee komt hij uit op 207 ponden vet en eiwit.  Ook blinkt hij uit in uiergezondheid, zo scoort hij voor de Zoëtis Mastitis index 104 en 2.59 voor zijn celgetal.

Wat betreft de diversiteit hebben we met Payload en Charleston nog twee mooie toevoegingen bij onze fokstieren. Payload is een Eisaku zoon die zich laat kenmerken door een mooie productie met daarbij een exterieur wat goed past op verschillende bloedlijnen. Met Charleston komt er naast Captivating nog een tweede Riveting zoon in de catalogus. Charleston scoort zeer goed op de Wellness kenmerken. Daarbij scoort hij met 1.82 punten voor zijn exterieur ook ruim boven gemiddeld. Ook moet zijn royale melkplas niet vergeten worden met 1623 ponden melk.

Voor de roodbonte geörienteerde veehouders is er ook een mooie aanvulling op stieren als Crown-Red en Rager-Red. Met Boeing-P-Red komt er een hoornloze roodbonte fokstier beschikbaar. Boeing-P-Red is een mooi alternatief qua bloedvoering met Webster-P als vader en Jedi als grootvader. Deze stier heeft een mooie melkproductie met hoge gehalten en is ook robotgeschikt. Ook heeft hij goede gezondheidseigenschappen waarbij hij uitblinkt in uiergezondheid. Ook beschikt hij over de veel gevraagde aAa 516 code.

Een stier als Crusher beschikt nog niet over voldoende dochters. Deze Calvary zoon is wel het benoemen waard. Met een robotgeschikte speenplaatsing en speenlengte en een positieve melksnelheid zal hij voor veel veehouders een optie zijn. Daarbij heeft hij zeer hoge gehalten met een plus voor de melk. Hij scoort hoog op meerdere indexen en we kijken dan ook uit naar zijn cijfers in april.

Vele nieuwe aanwinsten bij de genomicstieren

Ook bij de jonge stieren verwelkomen we een heel aantal nieuwe stieren van een indrukwekkend niveau. Om te beginnen met Tentastic. Deze Holysmokes zoon uit een Taos beschikt over 1025 DWP$ met ook nog eens 3125 TPI. Deze hoge cijfers haalt hij uit zijn zeer complete profiel. De indrukwekkende productievererving met 1495 pond melk, 0.16% vet en 0.09% eiwit valt meteen op. Daarbij combineert hij dit met een zeer hoge exterieurscore, namelijk 2.47 PTAT. Zijn uiergezondheid is ook zeer goed te noemen met 2.82 celgetal. Daarbij is hij geschikt voor pinken.

Met Endear(v. Monteverdi) komt er een stier beschikbaar die beschikt over zeer goede gezondheidskenmerken, waarbij zijn uiergezondheid op valt met 2.51 celgetal. Dit zorgt voor zijn torenhoge DWP$ index waar hij maar liefst 1403 punten voor scoort. Ook is zijn TPI niveau het benoemen waard met 3138 TPI. Met 1112 melk en 195 ponden vet en eiwit heeft hij ook een super productie. Met zijn wat andere bloedvoering en aAa 546 is het voor veel veehouders een zeer interessante optie.

De volgende stier die zeer hoog scoort op TPI is Pace. Deze Conway zoon uit de Paris familie scoort zelfs 3147 TPI. Deze gehalten specialist scoort extreem hoog voor vet en eiwit, 0.34% vet en 0.16% eiwit. Daarmee komt hij bijna aan de 190 ponden vet en eiwit. Daarbij is een goede bevruchter met +1.0 scr.

Elon zoon Recharge is ook een welkome toevoeging in onze catalogus. Met Elon als vader beschikt Recharge over een net even wat andere afstamming. Deze stier beschikt over 1051 DWP$. Het is een uitstekende productie stier met veel melk en hoge gehalten. Aangezien het een RobotPro stier is, is het ook voor de robotbedrijven een zeer geschikte keus.

Uit Sandy-Valley Escanaba EX-91 hadden we al Esquire(v. Taos) beschikbaar. Hij krijgt nu versterking van zijn half-broer Escape(v. Parfect). Deze royale melkstier houd zijn gehalten positief en net als Esquire scoort hij royaal voor zijn exterieur. Daarmee komt hij uit op bijna 3000 TPI.

Ook bij roodbont genomics kunnen we een aantal nieuwe stieren verwelkomen. Deze zullen een mooie toevoeging zijn voor de bedrijven die graag roodbont gebruiken.

McLovin-Red is een mooie opvolger van zijn vader McDonald-P-Red. McLovin-Red scoort 2865 TPI, ook voegt hij hoge gehalten toe met daarbij een mooie plus in de melk. Met 2.06 PTAT is het ook voor het exterieur segment een zekere keus.

De tweede nieuwe rode stier is Irich-Red. Deze Ranger zoon beschikt over een royale melkplas en een goed eiwit waarbij hij neutraal voor vet blijft. Irich-Red blinkt uit in gezondheidseigenschappen en vruchtbaarheid. Ook is zijn exterieur zeer behoorlijk met 1.49 voor uier en 1.37 voor benen.

Stiervader Renegade drukt zijn stempel!

Persistente dieren

Met zijn vierde fokstierindex verhoogt Renegade zelf zijn productiefokwaarde nog met 140 ponden melk. Dit wijst op de goede persistentie van zijn dochters. Veehouders die dochters aan de melk hebben, bevestigen dit verhaal en zijn uitermate tevreden. Ook zijn er in de U.S. ook al tweedekalfs dieren aan de melk die goed doorstijgen. De meeste Renegade zonen kunnen dan ook aardig profiteren van deze positieve trend. Stieren zoals Capone, Taos, Heart en Mellencamp behoren ondertussen bij de fokstieren en laten allemaal een plus optekenen voor verschillende kenmerken. De sterkste stijger is Capone met direct 230 dochters in zijn productie-index, stijgt méér dan 350 ponden melk. Met 895 punten DWP$ scoort deze stier goed voor de meeste gezondheidskenmerken. Ook op totaal exterieur en voor melksnelheid zien we een positieve trend. Deze stier heeft een mooi uitgebalanceerd exterieurplaatje, nl iets krommere benen, neutrale achterspeenplaatsing en langere spenen. Met dit complete profiel is Capone een stier die op vele dieren past.

Captivating had in april al enkele fokstierdochters in de US en heeft ondertussen ook in Nederland en België nakomelingen aan de melk. De dochters waren al een opvallende verschijning als pink door hun melktypische uitstraling. Bij de gekalde zien we vast aangehechte, ondiepe uiers. Voor de wat meer exterieur georiënteerde fokkers blijft Captivating een betrouwbare keuze.

Top TPI

Na nummer 2 Lionel en nummer 3 Parfect, komt nu Gameday op de vierde plaats binnen in de top 5 TPI. Gameday zelf is dood, maar laat wel een mooie groep zonen na.  Ook deze zonen maken dankbaar gebruik van de stijging van hun vader. Verder bevestigen een reeks betrouwbare fokstieren zoals : Barclay, Sertoli, Conway, Alphabet en Luster-P en blijven in de top 50 TPI.

Interessante aanvulling bij de genomicstieren

Een eerste toevoeging is de stier Decree met een iets andere pedigree, aAa code 516, hoge TPI, 1309 DWP$, laag celgetal, pinkenstier en een plus voor DPR, biedt deze stier tal van mogelijkheden. Figaro is van een ander caliber en komt uit het next gen programma, waar hij volop kansen heeft gekregen als stiervader. Met zijn zeer compleet verervingspatroon treedt hij in de voetsporen van zijn vader Parfect. Opvallend is de hoge score voor beenwerk in combinatie met kreupelheid. Hij heeft alle kenmerken voor een goede robotgeschiktheid. Voor roodbont is Havefun-red een mooie aanvulling. Deze Ranger-red zoon uit de MOM Halo familie is een degelijke stier zonder weinig franjes. Hanx-P komt in de nieuwe catalogus als vervanger van Hulu RC. Hij is tevens de halfbroer en komt uit de bekende Luster-P dochter Hanan van het fokbedrijf Siemers. Hypnotic komt beter beschikbaar zodat hij nu terug opgenomen wordt in de cataloog. Deze Moonshiner zoon blijft een complete melkstier met 1100 DWP$. Een tweede aanvulling voor het groeiende hoornloze segment is Ison-P. Hij combineert hoge gehalten  met 130 ponden vet en eiwit en biedt een oplossing om nauwe speenplaatsingen te corrigeren. Volledig nieuw in het aanbod is Racetrack, als zoon van Sensational (v. Revelation) uit een vroege Taos moeder. Deze stier heeft een modern profiel waar veel veehouders naar vragen, nl middelgrote dieren met voldoende frame en gewenste uierkenmerken. Daarenboven scoort deze pinkenstier 1150 DWP$ en een positieve dochtervruchtbaarheid. Pazzle (v. Rozline) stamt ook af uit de bekende Lambda Paris en zal vooral balans in het frame vererven. Met Tannis voegen we nog een extra Taos-zoon toe aan het gamma met langs moederskant een ietsje andere pedigree. Hij komt uit de bekende Colby Taya familie en vertoont geen gebreken. Hij zal functionele, winstgevende dieren brengen.

Voor de Jersey liefhebbers komt er verversing in naam van de stier Jake. Deze Navidad zoon uit een Disco moeder scoort niet minder dan 899 punten DWP$ met 104 voor mastitis.

Extra toevoeging

Naast het ruime aanbod in de catalogus heeft WWS nog tal van stieren in de aanbieding. Twee nieuwe stieren, namelijk Mayhem en Ryker komen binnen enkele weken onze richting uit. Mayhem is een rasechte melkstier die niet minder dan 2628 ponden melk vererft. Deze hoge melkaanleg komt zowel van vader Mashak als grootvader Lionel. Ook de stier Ryker brengt een mooie melkplas met 1686 ponden gecombineerd met positieve gehalten. De dochters zijn uitermate robotgeschikt.

Renegade dochtergroep

Tech Talk Voorkom kreupelheid

Hoofdstuk 1: Introductie & algemene oorzaken

Inleiding
Kreupelheid bij melkkoeien brengt aanzienlijke kosten met zich mee voor veehouders vanwege productieverlies, verminderde vruchtbaarheid en directe behandelingskosten. Bovendien is het pijnlijk voor de koe en wordt het vaak een chronische aandoening. Het verminderen van de hoeveelheid kreupelheid op een melkveebedrijf moet gericht zijn op preventie.

Preventie moet zich richten op de meest voorkomende oorzaken van kreupelheid op dat specifieke bedrijf. Daarom moet bij het opsporen van een kreupelheidsprobleem worden begonnen met het identificeren van deze ziekten door het evalueren van klauwaandoeningen. Zodra de onderliggende oorzaak is geïdentificeerd, moet er gezocht worden naar risicofactoren op het bedrijf die verband houden met die klauwaandoeningen. Enkele factoren die belangrijk zijn bij alle oorzaken van kreupelheid zijn: de techniek van klauwverzorging, algemeen comfort van de koeien en voeding.

Voorgestelde doelen voor de prevalentie van koppel-kreupelheid zijn gebaseerd op locomotie beoordeling. In de meeste beoordelingssystemen worden koeien beschouwd als mild tot matig kreupel als ze lopen met een korte pas, wat betekent dat één poot sneller wordt verplaatst dan de andere om de tijd op een pijnlijke zijde te verminderen, of als een achterpoot niet zo ver naar voren reikt tijdens de pas aan één zijde als aan de andere zijde. Koeien worden als kreupel beschouwd wanneer het gewicht duidelijk verminderd is op een poot en ernstig kreupel wanneer ze niet in staat zijn of nauwelijks in staat zijn om gewicht op een poot te dragen. Amerikaanse studies tonen aan dat gemiddeld 20% van de koeien matig tot ernstig kreupel is. Bedrijven met een lage prevalentie van kreupelheid hebben minder dan 10% van de kudde matig tot ernstig kreupel en minder dan 5% van de kudde kreupel of ernstig kreupel.

Klauwaandoeningen Registratietabel

Identificeer en onderscheid de 5 meest voorkomende oorzaken van kreupelheid op het melkveebedrijf – mortellaro (ook bekend als kroonrandontsteking), zoolzweer, witte lijn ziekte, teenzweren/dunne zolen en voetrot. Noteer ook andere bevindingen indien van toepassing.

Hoofdstuk 2: Beoordeling van het klauw bekappen

Klauwverzorging is meestal het beste moment om klauwaandoeningen te beoordelen en biedt tegelijkertijd de mogelijkheid om de techniek van het klauwbekappen te evalueren. Een goede klauwverzorging helpt klauwaandoeningen te voorkomen door hoeven in evenwicht te brengen en gelijkmatige gewichtsverdeling te creëren. Een verkeerde klauwverzorging kan bijdragen aan letsels door belangrijke structuren te beschadigen. Het te ver afsnijden van de teen en zool kan teenzweren en dunne zolen veroorzaken. Het te ver afsnijden van de witte lijn kan bijdragen aan witte lijn ziekte.

 • 7,5 cm klauwlengte, gemeten vanaf de kroonrand tot de teen aan de voorzijde van de klauw na het bekappen.
  • Risico: <7,5 cm – te veel verwijderde teen leidt tot teenabcessen.
 • Zool dikte gemeten op het beknipte oppervlak van de teen 6 mm.
  • Risico: <6 mm – te veel verwijderde zool leidt tot dunne zolen.
 • Na het bekappen, leg een vlak voorwerp op de zool van de klauw over beide klauwen bij de teen, over beide klauwen bij de hiel en langs de buitenrand van teen tot hiel. Is er ruimte tussen het voorwerp en de klauw op bepaalde punten? De zool moet vlak worden bekapt op deze gebieden om gelijkmatige gewichtsverdeling mogelijk te maken. Merk op dat het binnenste deel van elke klauw kan worden gemodelleerd door de klauwverzorger door een kuil in de zool van dit gebied te creëren. Dit is een acceptabele en aanbevolen praktijk.
  • Risico: Holle of aflopende zool – veroorzaakt ongelijke gewichtsverdeling met als gevolg klauwbeschadiging.
 • Meet de teenhoek, het streefdoel is 45-50 graden voor Holsteins en kan zo laag zijn als 43 graden voor Jerseys.
  • Risico: <45 of <43 – een lage hoek zorgt voor onjuiste gewichtsverdeling.
  • Risico: >52 – een hoge hoek zorgt voor onjuiste gewichtsverdeling.
 • De klauwwand wordt niet verwijderd om de witte lijn en de sterke, gewicht dragende wand te behouden. De klauwwand en witte lijn lopen langs de buitenkant van de klauw en het voorste 1/3 deel van de binnenkant van de klauw.
  • Risico: Verwijdering van wand/witte lijn tussen de tenen (het voorste 1/3 deel van het binnenoppervlak van de klauwen) – Het bekappen van de witte lijn kan witte lijn ziekte veroorzaken.
  • Risico: Verwijdering van wand/witte lijn door het bekappen van de buitenwanden van de klauw – Het bekappen van de witte lijn kan witte lijn ziekte
 • Klauwletsels worden op passende wijze geïdentificeerd en toegevoegd aan het gezondheidsdossier van de koe om te worden gebruikt voor managementbeslissingen.
  • Risico: Geen dossiers – Onmogelijk om problemen te identificeren of de voortgang bij te houden.
  • Risico: Onderliggende ziekte niet geïdentificeerd (bijv. “abces” versus “witte lijnziekte” of “zoolzweer”) – Onmogelijk om problemen nauwkeurig te identificeren of de voortgang bij te houden.
 • Mortellaro-letsels worden topisch behandeld.
  • Risico: Geen individuele topische behandeling voor DD – Letsels kunnen aanhoudende pijn veroorzaken, besmettelijk zijn en chronisch worden.
  • Risico: Behandeling omvat verbanden die langer dan 1 dag blijven zitten – Verbanden die langer dan 1 dag blijven zitten, kunnen zorgen voor natte, vuile omstandigheden op de huid van de klauw.
 • Kreupele koeien worden prompt geïdentificeerd in de kudde en worden aangeboden voor therapeutisch bekappen (verwijdering van dood en beschadigd weefsel, toepassing van klauwblok op de tegenoverliggende klauw).
  • Risico: Kreupele koeien wachten langer dan 1 week om bekapt te worden – Groter risico op chronische schade zonder tijdige behandeling.
  • Risico: Geen therapeutisch bekappen – Chronische schade en vertraagde genezing.
 • Koeien worden 1-2 keer per lactatie bekapt. Er is bewijs dat 2 bekappingen per lactatie beter beschermt tegen kreupelheid dan 1 bekapping per lactatie.
  • Risico: Geen routinematig bekappen, <1 bekapping per lactatie – Overgroeide klauwen leiden tot onevenwichtige gewichtsverdeling, wat kan leiden tot klauwletsels.

Voetbadbeoordeling

Richt je op voetbadbeheer als Mortellaro een veelvoorkomend letsel is. Voetbaden helpen Mortellaro te voorkomen en de verspreiding ervan te verminderen.

 • Voetbadlengte van 2,4 meter of langer om minstens 2 keer de achterpoten onder te dompelen in de chemische oplossing.
  • Risico: <2,4 meter – 15% of meer koeien zullen er niet in slagen om de achterpoten tweemaal onder te dompelen.
 • Voetbadoplossing diepte van 10 cm of dieper om de huid rondom de hoef volledig onder te dompelen in de chemische oplossing. De zijkanten van het voetbad kunnen tot 25 cm hoog zijn om de chemische oplossing te behouden.
  • Risico: <10 cm diepte van de chemische oplossing – de huid rondom de hoef en hiel wordt niet volledig ondergedompeld.
 • Er wordt een effectief chemisch voetbadmiddel gebruikt.
  • Risico: Andere chemicaliën dan Formaline en kopersulfaat hebben geen uitgebreid bewijs voor effectiviteit tegen Mortellaro. Andere chemicaliën of commerciële mengsels kunnen effectief zijn, maar wees voorzichtig en controleer de werkzaamheid op de boerderij. – Mogelijk verhoogd voorkomen van Mortellaro.
 • De hoeveelheid chemisch middel die aan het volume van het voetbad wordt toegevoegd, resulteert in een geschikte concentratie van het chemisch middel.
  • Risico: <5% voor kopersulfaat alleen – concentratie te laag voor werkzaamheid.
  • Risico: <2% voor zuur gemaakt kopersulfaat met pH 3,5-4 – concentratie te laag voor werkzaamheid.
  • Risico: <3% voor formaline – concentratie te laag voor werkzaamheid.
  • Risico: >4% formaline – kan de huid verbranden.
  • Risico: pH <3,5 – kan de huid verbranden.
  • Risico: Concentratie niet gemengd volgens de instructies op het etiket voor commerciële mengsels.
 • Er wordt geen voorbad gebruikt, of er wordt een chemisch middel aan het voorbad toegevoegd (voetbaden met alleen water worden niet aanbevolen).
  • Risico: Gebruik van een voorbad met alleen water – kan het chemische voetbad verdunnen.
 • Het voetbad wordt elke 100-300 koeien vervangen.
  • Meer dan 300 koeien passeren het voetbad zonder het bad te reinigen en te vernieuwen – verminderde werkzaamheid van chemicaliën wanneer het voetbad vuil is.
 • Het voetbad wordt minstens één keer per week gebruikt, tot dagelijks als het voorkomen van Mortellaro toeneemt.
  • Het voetbad wordt minder dan één keer per week gebruikt – niet vaak genoeg om Mortellaro te voorkomen.
 • Het voetbad wordt gebruikt bij droge koeien en indien nodig bij vaarzen.
  • Risico: Mortellaro aanwezig bij vaarzen (beoordeel hielen van staande vaarzen op roodheid, zwelling en letsels) – Vaarzen kunnen bij het afkalven meer Mortellaro introduceren in de melkveestapel.
  • Risico: Voetbad wordt minder dan eens per week gebruikt bij droge koeien – Droge koeien kunnen bij het afkalven Mortellaro introduceren in de melkveestapel.

Hoofdstuk 4: Beoordeling van de omgeving

De tijd die staand op harde oppervlakken wordt doorgebracht en daarentegen de tijd die liggend wordt doorgebracht, kan een grote invloed hebben op kreupelheid in het algemeen en vooral op de ontwikkeling van zoolzweren. De stalontwerp en de ondergrond van het strooisel beïnvloeden hoe graag een koe de ligboxen gebruikt om te gaan liggen, en haar dagelijkse tijdplanning bepaalt hoeveel tijd ze beschikbaar heeft om te gaan liggen. De stalafmetingen zijn afkomstig van Dairyland Initiative (thedairylandinitiative.vetmed.wisc.edu):

 • Stalafmetingen:
  • 1,25 – 1,35 meter per koe.
  • 2,15 – 2,45 meter per koe.
  • 1,20 – 1,30 meter per koe.
 • Bedding:
  • Diepe bedding van 15-20 cm van een zacht materiaal zoals zand of compost.
  • Een goede matras of waterbed onder de bedding kan extra comfort bieden.
 • Tijd besteding:
  • Koeien moeten minimaal 10-12 uur per dag liggen.
  • Zorg voor voldoende tijd tussen de melkbeurten voor rust en herstel.
 • Ligpositie:
  • Het percentage koeien dat ligt, moet hoger zijn dan 80% van de tijd.
 • Liggedrag:
  • Koeien moeten soepel kunnen gaan liggen en opstaan zonder belemmeringen.
 • Ligboxgedrag:
  • Observeren of koeien regelmatig gebruikmaken van de ligboxen en of ze comfortabel en ontspannen lijken tijdens het liggen.
 • Vochtigheid en hygiëne:
 • Zorg ervoor dat de bedding droog en schoon is om de gezondheid van de klauwen te bevorderen.

Het evalueren van deze aspecten van de omgeving kan helpen bij het identificeren van mogelijke problemen of tekortkomingen die van invloed kunnen zijn op het comfort en de gezondheid van de koeien.

Stallen die voldoende groot en ontworpen zijn voor de koeien in de top 25% van de kudde qua grootte. Problemen met de stalontwerp kunnen leiden tot verminderde ligduur en bijdragen aan kreupelheid.

 • Risico: Te klein – Vermindert de ligduur.
 • Risico: Belemmering van de longruimte – Vermindert de ligduur.
 • Risico: Brisket board (schouderbeugel) te hoog – Vermindert de ligduur.
 • Risico: Achterste opstaande rand te hoog – Vermindert de ligduur.
 • Als open huisvesting word gebruikt(weide, open terrein) moet er voldoende rustruimte zijn van 8,4 tot 13,9 vierkante meter per koe.
  • Risico < 8,4 vierkante meter rustruimte per koe – vermindert de ligduur.
 • Het bedoppervlak moet zacht en droog zijn om het liggen aan te moedigen.
  • Risico: minder dan 10cm los, zacht strooisel – vermindert de ligduur.
  • Risico: Nat of vochtig strooisel – vermindert de ligduur.
 • De bezettingsdichtheid van de vrijloopstal laat minstens één ligplaats per koe toe of 100% koeien/ligplaatsen
  • Risico: Bezettingsdichtheid van de ligplaatsen groter dan 110% – Concurrentie vermindert de ligduur voor koeien lager in de rangorde.
 • Koeling voor koeien wordt geboden tijdens warm weer, zoals sproeiers bij voerhekken, ventilatoren boen de ligplaatsen, sproeiers en ventilatoren in de wachtruimte.
  • Risico: Tijdens warm weer, geobserveerde rustende ademhalingssnelheid bij koeien >70 ademhalingen per minuut(duidt op hittestress) – Hittestress veroorzaakt een verminderde ligduur.
  • Risico: Geen of onvoldoende koeling – Hittestress veroorzaakt een verminderde ligduur.
 • Koeien brengen minder dan 3 uur per dag weg van de ligbedden door voor het melken.
  • Risico:> 3 uur per dag – verhoogt de tijd die staand wordt doorgebracht.
 • Koeien brengen minder dan 1 uur per dag door afgesloten van de ligplaatsen buiten de melktijden.
  • Risico: >1 uur per dag  – Verhoogt de tijd die staand wordt doorgebracht

Vloeren

Beschadigingen aan de klauw door uitglijden, plotselinge bewegingen en ruwe vloeren kan bijdragen aan de ontwikkeling van witte lijn letsels. Letsels aan de bovenste ledematen door vallen of gevaren zijn een belangrijke oorzaak van kreupelheid die niet gerelateerd is aan de klauwen.

 • De vloer is op passende wijze ontworpen om uitglijden te verminderen zonder beschadiging of overmatige slijtage van de klauwen te veroorzaken. Groeven in beton moeten 1,3 cm diep en 1,9 cm breed zijn, met een onderlinge afstand van 8,3 cm.
  • Risico: Gladde vloeren – Toename van vallen en uitglijden leidt tot verwondingen en witte lijn ziekte.
  • Risico: V-vormige groeven in beton – minder grip, verhoogt uitglijden en vallen en kan de klauwwand doen draaien en afscheuren.
  • Risico: Groeven te diep – Kan trauma aan de klauw veroorzaken
  • Risico: Groeven met een onderlinge afstand > 8,3 cm – Verminderde grip, meer uitglijden en vallen.
  • Risico: Blootliggende ruwe delen – Beschadiging aan de klauw en witte lijn, overmatige slijtage kan dunne zolen veroorzaken.
  • Risico: Betonnen vloer in kasseienstijl – Ondiepe groeven en oneffen oppervlakken bieden minder grip en ongelijkmatige gewichtsverdeling.
  • Risico: Stenen in gangpaden of paden – Beschadiging aan de klauw en witte lijn, overmatige slijtage. Looppaden voor het bewegen van koeien zijn ontworpen om beschadigingen aan de klauwen te minimaliseren en scherpe bochten te vermijden.
  • Risico: Gehaast, opjagen van koeien, koeien die rennen – verhoogd risico op uitglijden en vallen leidt tot meer verwondingen witte lijn defect.
  • Risico: Geluid of plotselinge bewegingen gebruikt om koeien te verplaatsen – verhoogd risico op uitglijden en vallen.

Langdurige blootstelling aan vocht verzwakt de natuurlijke huidbarrières, waardoor de koe gevoeliger wordt voor Mortellaro en zoolzweer. De bacteriën die deze ziekten veroorzaken, kunnen aanwezig zijn in mest.

 • Minimale ophoping van mest en modder in hokken en gangpaden.
  • Risico: Mest, modder of vuil water hoopt zich op tot een diepte groter dan 5 cm, zodat klauwen en de huid rondom de klauw bedekt zijn wanneer de koe staat, dit leidt tot verzwakte huidbarrières en verhoogde Mortellaro besmetting.

Hoofdstuk 5: Gezondheid en voeding

Sporen mineralen in de voeding is geassocieerd met de kwaliteit van de hoorn van de klauw en daardoor met de gevoeligheid voor ziektes. Een lage lichaamsconditie wordt in verband gebracht met kreupelheid, mogelijk als gevolg van een afname van het vetkussen in de klauw. Acidose is gekoppeld aan ontsteking van het weefsel in de klauw en de ontwikkeling van klauwhoornletsels, maar is zelden de enige oorzaak. Ziektes, met name tijdens de transitieperiode, kunnen triggers zijn die bijdragen aan de ontwikkeling van klauwletsels.

 • Zorg voor voldoende sporenelementenvoeding, inclusief zink en biotine.
  • Risico: rantsoen niet gebalanceerd voor sporenelementen – kan leiden tot een slechte structuur van de hoorn.
 • Lichaamsconditiescore hoger dan 2,5.
  • Risico: Lichaamsconditiescore lager dan 2,75 – kan leiden tot afname van het vetkussen in de klauw.
 • Geen kuddeverschijnselen van subklinische pensacidose.
  • Risico: Losse-schuimige mest, verminderd herkauwen, lage melkvetproductie – Acidose is een mogelijke trigger voor klauwletsels.
 • De incidentie van transitieziekten is goed onder controle – transitieziekten en stress kunnen triggers zijn voor klauwletsels en de vatbaarheid voor infecties vergroten.
  • Risico: Melkziekte >5% van de volwassen koeien
  • Risico: Verplaatsing van de lebmaag >2%
  • Risico: Achtergebleven nageboorte >5%
  • Risico: Metritis >5% volwassen koeien, >15% eerste lactatie
  • Risico: Mastitis >2%

Door deze aspecten van veestapelgezondheid en voeding aan te pakken, kunt u het risico op kreupelheid en klauwgerelateerde ziektes verminderen. Regelmatige monitoring, juiste voeding en effectief ziektebeheer zijn essentieel voor het behoud van optimale klauwgezondheid.

GDS Praat

Doe uw eigen veestapel-audit met behulp van deze checklist. …Èn van de meest waardevolle tools die ons Global Dairy Solutions team gebruikt bij het bezoeken van veehouders over de hele wereld is een veestapel-audit. Het belangrijkste aspect hiervan is om naar de koeien te kijken. Het klinkt als een simpele benadering, maar als we goed genoeg kijken en luisteren, vertellen de koeien het verhaal over hun eigen leven. Wanneer we dat combineren met kengetallen van de veestapel, ontvouwt zich een verhaal dat ons in staat stelt om kritieke punten te beoordelen. 

“Sneller je fokdoel halen met planmatige aanpak”

Praktijkresultaten genomics op melkveebedrijf Merwehoeve

Op melkveebedrijf Merwehoeve van de familie De Groot komen steeds meer CLARIFIDE Plus geteste vaarzen aan de melk. Hoe doen ze het?

Gerrit de Groot is als fokkerijspecialist een bekend gezicht van WWS. Daarnaast staat hij samen met zijn twee neven Jacco en Hennie als vierde generatie aan het roer van melkveebedrijf Merwehoeve in Herwijnen (Gld). 

De passie voor fokkerij zit bij de familie De Groot duidelijk in de genen. Zo lopen ze met kwaliteitsvolle koefamilies regelmatig in de kijker op keuringen en shows, fokken ze jaarlijks meerdere goede dressuurveulens en lopen er zo’n 35 Swifter-stamboek fokooien op het bedrijf. Daarnaast verkoopt de ondernemende familie eigen vlees van kruisling-angus kalveren die ze zelf opfokken.

Kampioene M.H. Alana 5
De bekendste Merwehoeve-koe is toch wel M.H. Alana 5 EX-92 (v. Amor-red). Ze werd algemeen kampioen op de HHH-show, nationaal kampioen op de NRM en ze was kopkoe in de bronzen landengroep op het EK in Libramont (2019). Naast deze mooie showresultaten heeft ze ook nog eens hele goede lijsten. “Aan dit soort koeien beleef je als melkveehouder veel plezier. We hebben inmiddels een aantal nakomelingen die het ook erg goed doen”, vertelt Gerrit die binnen het bedrijf de fokkerij op zich neemt.


Fokkerij planmatig aanpakken
“Het mooie aan fokkerij vind ik dat het altijd beter kan. Daarvoor moet je wel een duidelijk doel hebben. Fokkerij is selecteren en de juiste keuzes maken. Om dat goed onderbouwd te kunnen doen, hebben we het WWS ULTIMATE-programma ontwikkeld. Daarin pakken we de fokkerij in zes overzichtelijke stappen planmatig aan op basis van data met als doel een hoger rendement en meer werkplezier met goede koeien.”

Met meer zekerheid de juiste beslissingen nemen
“Als je weet waar je naartoe wilt en hoeveel kalveren je op jaarbasis nodig hebt, moet je natuurlijk gaan selecteren uit welke pinken of koeien je die gaat halen. Die selectie maken we hier op de Merwehoeve met de merkerfokwaarden van CLARIFIDE Plus, stap 3 van ULTIMATE. Waar we begonnen uit nieuwsgierigheid naar deze nieuwe ontwikkeling in de fokkerij, vind ik het nu echt een must. Je krijgt veel informatie over een dier zelf. Dat maakt dat je met meer zekerheid de juiste beslissing neemt. Bij bijvoorbeeld productiekenmerken is de betrouwbaarheid van genomics 80%. Met een verwachtingswaarde of op gevoel kom je niet veel verder dan 20%.”

Genomics versus productiecijfers
“Ik had vanaf het begin al vertrouwen in genomics, maar dat ze ook echt kloppen zien we aan de resultaten in de praktijk. We begonnen in 2019 met testen en inmiddels zijn er een aantal vaarzen aan de melk of al tweedekalfs koe. We kunnen nu hun fokwaarden vergelijken met de werkelijke prestaties in de stal. Dat doen we met een genomische audit die een specialist van CLARIFIDE Plus periodiek maakt. Het is belangrijk om te blijven monitoren. De laatste resultaten presenteerden we enkele weken geleden op een bijeenkomst voor melkveehouders.”


Melkproductie: de stijgende lijn laat zien dat dieren met een hoge fokwaarde voor melk (GPTA melk) ook werkelijk meer kg melk produceren. Tussen de 25% beste en 25% minste dieren op het bedrijf was het verschil 1595 kg in de eerste lactatie.

Vet- en eiwitpercentage: de stijgende lijn laat zien dat dieren met een hoge fokwaarde voor %vet en %eiwit ook werkelijk hogere gehaltes produceren.

Dochtervruchtbaarheid (DPR): dieren met een DPR hoger dan 0 hebben een betere vruchtbaarheid; het verschil is 21 open dagen en één inseminatie minder ten opzichte van dieren met een DPR lager dan 0.

Minder mastitis en kreupelheid
Eenzelfde beeld zien we bij gezondheidskenmerken, zoals mastitis en kreupelheid. Het aantal dieren op ons bedrijf dat lang genoeg in productie is om deze kenmerken goed te evalueren is nog te klein, maar op bedrijven die al langer testen, zien we een vergelijkbaar beeld. Bij dieren met aanleg voor een goede gezondheid is het aantal ziektegevallen een stuk lager.

Genetisch niveau stijgt
“Gezien ons fokdoel hebben we de goede lijn te pakken. Dat is ook een voordeel van genomics. Je ziet precies waar je staat en je kunt op basis van concrete cijfers de vooruitgang monitoren. Wij willen naar een 305≠dagenproductie van 11.000 kg met 4,50% vet en 3,60% eiwit en werken toe naar een levensproductie van 50.000 kg melk. Daarbij wil ik de vruchtbaarheid verder verbeteren. Bij de stierkeuze neem ik ook exterieur mee, want het gemiddelde van 85 punten willen we vasthouden. Ik kijk voor de selectie van pinken en koeien waar we nakomelingen van willen in de basis naar DWP$. Die weten we door CLARIFIDE Plus nu ook aan de vrouwelijke kant. Het is een mooie bevestiging dat het genetische niveau en de gemiddelde DWP$ van de jongste vaarskalveren alweer een stuk hoger ligt dan de vorige generatie.”

Weten wat je veestapel in zich heeft
Ondanks dat het eigen bedrijf meer aandacht vraagt na de overname, blijft Gerrit deels aan de slag als fokkerijspecialist. “Fokkerij is mijn passie en ik haal er echt veel plezier uit om te zorgen dat collega≠melkveehouders betere koeien krijgen. Iedere fokkerij≠adviseur kan goede stieren adviseren, maar iedere veestapel heeft ook nog haar eigen genetische niveau. Juist daar zit de crux. Als je weet wat je veestapel in zich heeft en waar nog aan te sleutelen valt, kun je maximaal vooruitgang boeken. Dat is de kracht van ULTIMATE en CLARIFIDE Plus.”  

Meer weten? Vraag je fokkerij specialist naar ULTIMATE of kijk op www.clarifideplus.nl

Melkkracht in de praktijk …

Bedrijfsreportage Bernadette Fourdin Bouvignies

 • Gemengd bedrijf met melkvee, varkens en verwerking naar hoeveproducten voor de rechtstreekse verkoop
 • 55 melkkoeien
 • 60 stuks jongvee
 • 305 dagen productie: 10.533 kgM, 4,17 % vet en 3,39 % eiwit
 • Tussenkalftijd: 386 dagen
 • Stiergebruik: Truxton, Parfect, Ricochet, Rocketfire, Hullabaloo, Handsome, Ison≠P, Tropic, Pharo, King Doc, Solution
 • Stiergebruik Next Gen: Gameday, Kahn, Figaro, Elvin
 • Rantsoen: 10kg gras, 38 kg mais, 2,5 kg mks, 0,7 kg wintergerst, 1,3 kg lijnzaadkoek, 2,8 kg soja en 0,3 kg mineralen

Historiek
De familie Fourdin is in de jaren ’50 uitgeweken naar Wallonië en in Bouvignies komen wonen. De overgrootouders zijn afkomstig uit West≠Vlaanderen. Zij zijn in Wallonië gearriveerd met een veestapel bestaande uit Roodbonten van Westfalen, alsook met vleeskippen voor de verkoop. In 1990 werd een varkensstal gebouwd voor 900 vleesvarkens. In 2006 werd een nieuwe melkstal ingericht. De thuisverkoop heeft steeds een belangrijk aandeel uitgemaakt van het bedrijf en is door de jaren heen alsmaar gegroeid. In 2019 heeft men een winkel geopend met hoeveproducten voor de rechtstreekse verkoop. De specialiteit waarvoor het bedrijf gekend is in de ruime regio is ijskreem. Ook in 2019 werd de jongveestal onder handen genomen om de jongvee-opfok te optimaliseren.

Fokdoel
Bernadette Fourdin omschrijft zelf haar fokdoel als: selecteren op dieren met een hoge productie en dit steeds in combinatie met een hoger exterieur en meer duurzaamheid. Dat is de reden dat deze veehouder sinds geruime tijd gekozen heeft om te werken met de stieren van WWS. Het stierenaanbod van WWS sluit volledig aan op hun vraag. Als hulpmiddel bij de selectie, zijn ze al vroeg gestart met het genomic testen via Zoetis. Het geeft hen de mogelijkheid om hun dieren beter te koppelen met de juiste stier om alzo het genetisch potentieel optimaal te benutten. Voor Bernadette is `kreupelheid’ de belangrijkste Zoetis-fokwaarde. In een ligboxenstal met roosters is een optimale weerstand tegen klauwaandoeningen bijzonder belangrijk. De ranking van de geteste dieren op basis van DWP$ is voor hen leidend.

NxGEN
Om met de hoogste DWP$-pinken nog een versnelling hoger te schakelen wil Bernadette gebruik maken van de hoogst beschikbare stieren. Daarom heeft het bedrijf het NxGEN contract ondertekend. Samen met `fokkerij-specialist’ Olivier Strubbe kiezen ze samen enkele NxGEN stieren uit om te combineren met de betere pinken. Enkele pinken zijn ondertussen zelfs gespoeld en drachtigheden zijn onderweg. Zoals een dochter van Truxton met 802 DWP$ en 2600 TPI is gecombineerd geweest met Kahn. Ook de stier Gameday heeft volop kansen gekregen bij de betere pinken. De paringen voor de koeien gebeuren via het WMS-stieradvies. Vooral de kennis bij de stierkeuze en de objectieve inzet zijn een duidelijke meerwaarde.

Keuringsdeelname
Niettegenstaande de beperkte tijd die er rest op het bedrijf, neemt men toch nog graag deel aan prijskampen. De liefhebberij en de passie haalt het af en toe op het dagelijkse werk. De laatste jaren zijn ze zowel deelnemer geweest op de provinciale show `Ath by Night’ als op de interprovinciale show in Libramont. 

Toekomst
Bernadette Fourdin heeft de toekomst duidelijk voor ogen. Op gebied van de melkveehouderij/fokkerij wil zij haar relatief kleine veestapel naar een hoger niveau brengen. Daarom hebben ze ook geïnvesteerd in de aankoop van embryo’s. De laatste aankoop was een lot van de stier Ison-P uit een moeder met 2727 GTPI uit de familie van Shottle May.  

Melkkracht – Stierencatalogus april 2023

Heeft u de laatste Melkkracht al gezien? Deze catalogus staat vol informatie over onze stieren en diensten, een prachtige bedrijfsreportage en veel meer!

Via onderstaande afbeelding is de Melkkracht online te bekijken. Wilt u de Melkkracht per post ontvangen? Stuur dan een mail naar [email protected].

Uur van de waarheid voor de eerste Renegade zonen.

De fokwaardedraai van april 2023 was de draai waarin iedereen uitkeek naar de eerste dochtergeteste cijfers van Renegade zonen.

Parfect

De hoogstgeplaatste Renegade zoon is de oud NxGEN stier Parfect die debuteert op plaats 3 in de top 100 TPI met 3066 GTPI. Op basis van de eerste 74 dochters is dit een stijging van 49 punten TPI. Parfect combineert een mooie productie, 1030 ponden melk met 93 ponden vet en 58 ponden eiwit, met een mooie exterieur score van 2.71 PTAT.

Ahead

De volgende Renegade zoon vinden we ook in de top 10 TPI namelijk, Ahead. Een stier die zijn voorspelde genomische niveau vasthoudt. Deze Renegade uit een Myles blinkt uit in zijn gehalten en vruchtbaarheid. Hij scoort 0.12% eiwit en 0.30% vet met 1.8 dochtervruchtbaarheid. Ze zullen tevens beschikken over functioneel exterieur.

Conway

Ook in de top vinden we Conway terug. Hij vertoont veel gelijkenissen met Ahead qua profiel. Hij heeft een vergelijkbare productie met 475 pond melk, 0.12% eiwit en 0.28% vet. Ook scoort hij positief voor DPR. Op basis van 138 dochters scoort hij 871 DWP$. Qua exterieur zit hij net wat hoger met 1.80 PTAT waarbij de score voor de benen met 1.51 opvalt.

SandyValleyTencel-ET

Last but not least van de Renegade zonen die we u onder de aandacht willen brengen is Taos. Waarbij de December draai net te vroeg kwam, heeft hij nu met 122 voldoende dochters aan de melk om zich dochtergetest te noemen. Deze Renegade zoon uit een Jedi blinkt evenals zijn vader uit in de gehalten en combineert dit ook met een mooie plas melk. Hij scoort 1060 ponden melk met 54 ponden eiwit en 67 ponden vet. Wat verder opvalt aan Taos is zijn uitmuntende score voor dochtervruchtbaarheid met 2.4 DPR. Ook vererft hij aanzienlijk wat langere spenen wat voor robot bedrijven zeker een uitkomst is.

Mr T-Spruce Frazz Lionel-ET

Behoudens al het Renegade nieuws vinden we ook Lionel inmiddels vertrouwd terug in de top TPI. Deze stier is tevens een van de hoogste DWP$ stieren van het ras met 1325 DWP$. Lionel zal een garantie zijn voor veel melk met 3588 pond op basis van bijna 4000 dochters! Ook zien we Tahiti en Barclay terug in de top 10. Tahiti, net als Lionel een Frazzled zoon, is ook een echte melkstier waarbij hij dit combineert met positieve gehalten. Barclay die we op plek 10 vinden blijft qua niveau met 1058 dochters gestaag doorstijgen. Hij laat een lichte stijging in exterieur zien met behoud van zijn productie. Wat met 1460 ponden melk, 116 ponden vet en 58 ponden eiwit keurig is.

Sandy-Valley Esquire-ET

Bij de jonge stieren is door het doorschuiven van de Renegade zonen weer plek voor wat andere stieren. Onder andere de veel gevraagde Taos zoon Esquire zal nieuw toe worden gevoegd aan ons aanbod. Deze stier kenmerkt zich door een hoge productie met 1826 ponden melk en met 1006 DWP$ toont hij ook veelzijdig te zijn. Met positieve scores voor mastitis, kreupelheid en vruchtbaarheid zorg je met Esquire voor gezonde koeien die veel melk geven.

Ook nieuw in het aanbod is de stier High Oohm. Deze stier met net even een wat andere bloedvoering combineert een mooie productie met functioneel exterieur. Wat resulteert in 3054 GTPI en 1088 DWP%. Met 2.2 SCR is het ook nog eens een goede bevruchter.

Penn-England Chew-P-ET

Ook zien we dat de vraag naar hoornloze stieren gestaag blijft groeien. Hierdoor hebben we de al wat langer beschikbare stier Chew-P doorgeschoven naar de catalogus. Deze Extra-P uit een Luster-P zoon beschikt over A2A2 en BB. Hij scoort 1048 ponden melk met hoge gehalten. Ook heeft hij een positieve score voor dochtervruchtbaarheid met 0.9DPR. Hij pakt tevens het exterieur mee met 2.20 PTAT.

MGGD AprilDay Aikman Fendant

Voor de roodbont liefhebbers willen we graag toevoegingen doen met Tracker-Red en Havefun-Red. Tracker-Red scoort met 2806 GTPI hoog voor roodbont. Hij kenmerkt zich als een stier zonder fouten. Een nette productie met hoge gehalten (0.06% eiwit en 0.19% vet), functioneel exterieur en prima gezondheidseigenschappen. Hij heeft onder andere met 2.79 celgetal en 102 mastitis een goede uiergezondheid. Havefun-Red is een vroeg beschikbare Ranger-Red zoon. Met 2894 GTPI scoort hij hoger dan zijn vader. Met 1085 ponden melk beschikt hij over voldoende melk. Hij heeft tevens 1.55 PTAT met robotgeschikte uiers. Ook valt hierbij zijn positieve score voor dochtervruchtbaarheid op met 0.7 DPR.

Voor de exterieurliefhebbers willen we graag de stier Hulu-RC introduceren. Deze roodfactor Wolfgang P zoon combineert top exterieur, 3.99 PTAT, met prima functionele eigenschappen. Wat opvalt aan zijn exterieur is zijn hoge score voor uier met 3.26 waarbij hij uitblinkt in achteruierhoogte en breedte. Hij scoort voor breedte 5.07 en hoogte 4.83 en is daarmee een van de hoogste stieren voor deze kenmerken in het ras. Daarbij heeft hij een nette productie met 960 ponden melk en positieve gehalten.

Bij onze Jersey stieren verbreden we ons aanbod met 2 hoornloze stieren, namelijk Seismic-PP en Dabo-P. De homozygote hoornloze Seismic-PP beschikt met 1020 over een torenhoge DWP$. Hij combineert een kleine plus in de melk met hoge gehalten. Daarbij blinkt hij uit in uiergezondheid met 110 voor mastitis en 2.81 celgetal. Ook vererft hij zeer goede uiers met 21.90. Dabo-P is een Listowel-P uit een Disco die net als Seismic-PP ook hoog scoort voor DWP$. Hij beschikt over net even wat meer melk maar nog steeds met positieve gehalten. Hij scoort positief voor dochtervruchtbaarheid en ook zeer goed voor mastitis met 107. Daarbij zullen de Dabo-P dochters iets kleiner zijn dan gemiddeld.

Britt Vandierendonck

Sinds 1 maart jl. is er een nieuwe collega bij het Vlaamse WWS-team. Zij zal de collega’s ondersteunen in de voorbereidingen en de afwerking van de stieradviezen, alsook ter ondersteuning van de Ultimate-bedrijven. In onderstaande tekst stelt ze zichzelf even voor:

Ik ben Britt Vandierendonck, 21 jaar en afkomstig uit het West-Vlaamse Oostkamp waar ik opgroeide op het melkvee-, vleesvee en varkensbedrijf van mijn ouders. Hier ontdekte ik mijn interesse in de landbouwsector. Op Agribex 2019 verzorgde ik mee de koeien op de stand van WWS en hier leerde ik mijn vriend, Glen kennen. Nu, 3 jaar later wonen we samen op zijn ouderlijk bedrijf in Tubize en hebben we samen een dochter, Julie. Als je mij niet vindt bij onze dochter vind je mij zeker tussen de koeien of op 1 of andere prijskamp of als deelnemer of als bezoeker, want ook deze microbe heb ik te pakken gekregen.

Tijdens mijn schoolcarrière koos ik ervoor om de landbouwopleiding van het VLTI Torhout te volgen. Na mijn 6de middelbaar koos ik voor het 7de jaar Veehouderij en Landbouwteelten. Door mijn opleiding, de bijhorende stages en de liefde voor de koeien wist ik het zeker, melkvee is mijn passie en hiermee wil ik verder in mijn leven.

Ik kwam voor het eerst in contact met WWS op het bedrijf van mijn ouders. Ik zag de vooruitgang die mijn ouders mede dankzij WWS maakten, met de hulp van WWS is de veestapel doorheen de jaren naar een hoger niveau gestegen.

Ik wil dan ook heel graag deel uitmaken van dit verhaal en andere melkveehouders helpen om hun resultaten te verbeteren en het maximum uit hun veestapel te halen.

Reflector levert kampioene oudere koeien Agriflanders

Lola van het Zomerbloemhof  werd onverwacht maar verdienstelijk tot kampioene van de oudere koeien gekroond op de melkveekeuring ter gelegenheid van Agriflanders. Ze kreeg deze titel niet vanzelfsprekend. Ze ging de competitie aan in een loodzware reeks met andere keuringscoryfeeën. De eigenaars Dries en Veerle Lahousse waren zelf ook aangenaam verrast door deze prestatie, vermits Lola begin maart opnieuw moet kalven. Toch is het palmares van Lola niet helemaal blanco, ze schopte het vorig jaar tot reserve kampioene op de provinciale prijskamp in Gistel. Deze productieve Reflector telg heeft een laatste indrukwekkende lijst gemaakt : op 325 dagen 17022 kg melk wat resulteert in 1178 kg vet en eiwit te samen. In vier lactaties heeft ze al een levensproductie vergaard van 67551 kg melk en dit in combinatie met een prachtig exterieur.

GDS Praat

Technische informatie over Amerikaanse vruchtbaarheidsgetallen

De reden dat er steeds meer met de internationale kengetallen insemination rate, conception rate en pregnancy rate wordt gewerkt is omdat het getal tussenkalftijd te weinig beeld geeft over de vruchtbaarheid op een bedrijf. Het getal tussenkalftijd is in principe een waarde voor de vruchtbaarheid, echter geeft het weer wat de vruchtbaarheid een jaar geleden was in plaats van dat het een beeld schetst over de vruchtbaarheid nu. Om dit accuraat te kunnen managen is uiteraard recente en accurate data nodig om een beeld te geven over hoe de efficiëntie is van het drachtig krijgen van de veestapel. 

Insemination Rate: Wanneer per periode van 3 weken oftewel 1 cyclus gekeken wordt hoeveel van de beschikbare dieren geïnsemineerd zijn, dan is dit percentage de Insemination Rate over deze periode. In feit is dit de efficiÎntie van de tochtwaarneming op het bedrijf. De percentages voor zowel de IR, CR als PR zijn alleen van toepassing voor de dieren die de vrijwillige wachtperiode zijn gepasseerd. Dieren die nog binnen de gestelde VWP zitten worden niet meegenomen, deze zijn immers nog niet beschikbaar voor inseminatie. 

Conception Rate: Wanneer er vervolgens gekeken wordt hoeveel dieren er drachtig zijn geworden van het totaal aantal geïnsemineerde dieren, dan is dat de Conception Rate van diezelfde drie weekse periode. Dit is dus het percentage dracht wat wordt gerealiseerd uit de gedane inseminaties. 

Pregnancy Rate: De Pregnancy Rate wordt berekend door het aantal drachtig verklaarde dieren te delen door het aantal dieren dat in de drieweekse periode waarover we zowel de insemination rate en conception rate hebben berekend beschikbaar waren. Dit is de efficiëntie van het drachtig maken van je veestapel.  

Hoe deze kengetallen te interpreteren? 
Dit werkt als volgt: Je neemt alle melkkoeien beschikbaar voor inseminatie op je bedrijf. Dit zijn dieren die de Vrijwillige Wacht Periode (VWP) gepasseerd zijn en die niet bewust gust of drachtig zijn. Het doel is om deze beschikbare groep zo snel mogelijk drachtig te maken en hiervoor heb je iedere cyclus van circa 3 weken 1 kans. 

Insemination Rate: Wanneer na een periode van 3 weken (= 1 cyclus) wordt gekeken hoeveel van de beschikbare dieren geïnsemineerd zijn, dan heb je de Insemination Rate over deze periode. Dit is de efficiëntie van de tochtwaarneming. 

Conception Rate: Wanneer je vervolgens bekijkt hoeveel dieren er drachtig zijn geworden van deze geïnsemineerde dieren, dan heb je de Conception Rate van die drie weekse periode. Dit is de efficiëntie van de inseminaties. 

Pregnancy Rate: De Pregnancy Rate bereken je door het aantal drachtig verklaarde dieren te delen op het aantal dieren dat in steeds dezelfde drieweekse periode beschikbaar waren. Dit is de efficiÎntie van het drachtig maken van je vee-stapel.

Een voorbeeld van het berekenen van de vruchtbaarheidskengetallen in een drieweekse periode voor een bedrijf van 100 melkkoeien


Insemination Rate: van de 30 beschikbare koeien zijn er 18 geinsemineerd = 18/30=60%


Conception Rate: van de 18 geinsemineerde koeien zijn er 7 drachtig geworden = 7/18=39%


Pregnancy Rate: van het totaal van 30 beschikbare koeien zijn er 7 drachtig geworden = 7/30=23%


Per periode kunnen het aantal beschikbare koeien wisselen, maar ook het aantal geïnsemineerde of drachtig verklaarde koeien kan soms mee- of tegenvallen. Deze kengetallen maken dit direct helder inzichtelijk, zodat bekeken kan worden of er voldoende inseminaties zijn gedaan, en hoe de bevruchting van deze inseminaties is geweest. Het is goed om over een langere periode naar de vruchtbaarheid te kijken, door een aantal van de drieweekse periodes van de Pregnancy Rate onder elkaar te zetten.

Hieronder de streefwaarden voor deze 

3 kenmerken:

Insemination Rate: 65%

Conception Rate: 40%

Pregnancy Rate: 25%